Η Microsoft προσέλαβε τους συνιδρυτές της OpenAI, Sam Altman και Greg Brockman, για να ηγηθούν μιας «νέας ομάδας προηγμένης έρευνας τεχνητής νοημοσύνης», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella.

Η εξέλιξη αποτελεί την κορύφωση ενός τριημέρου έντονων συζητήσεων μετά την απρόσμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI να απολύσει τον Altman. Σύμφωνα με τη μικρή ανακοίνωση της OpenAI, ο λόγος της απόλυσης του Altman ήταν επειδή δεν ήταν «συνεπής» στις συζητήσεις του μαζί τους, χωρίς να δοθούν επιπλέον εξηγήσεις

Πολλά μέλη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Brockman, εγκατέλειψαν την εταιρεία διαμαρτυρόμενοι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση έκπληξη της OpenAI. Ο Nadella δήλωσε μαζί με τους Altman και Brockman, τον ίδιο δρόμο στη Microsoft θα ακολουθήσουν και αρκετοί «συνάδελφοί τους». Ο Brockman ανέφερε ότι πρώην στελέχη της OpenAI όπως οι Szymon Sidor, Jakub Pachocki και Aleksander Madry εντάσσονται στη Microsoft με «ακόμη περισσότερους» να ακολουθούν.

«Ανυπομονούμε να κινηθούμε γρήγορα παρέχοντας τους τους πόρους που χρειάζονται για επιτυχία», δήλωσε ο Nadella, σε αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν ως παράδειγμα «απίστευτης παρέμβασης». Ο CEO της Microsoft πρόσθεσε ακόμα: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στο roadmap μας». 

Η Microsoft, που έχει επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στην OpenAI και απέκτησε σχεδόν το 50% της εταιρείας, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην πιο δημοφιλή startup των τελευταίων ετών. Ο ίδιος ο Nadella φέρεται να εξεπλάγη από την ξαφνική ενέργεια του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, με πολλές πηγές να αναφέρουν ότι δεν απέκρυψε το θυμό του στους εμπλεκομένους. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Nadella κατάφερε να πείσει τους πρώην ηγέτες της OpenAI να βρουν ένα οικείο νέο σπίτι στη Microsoft, πριν το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα.

Ο Altman ήταν το δημόσιο πρόσωπο της OpenAI, της πιο αξιόλογης startup στις ΗΠΑ. Θεωρείται ευρέως ότι ηγείται του τρέχοντος αγώνα τεχνητής νοημοσύνης και σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει αναδειχθεί σε βασιλιάς για χιλιάδες άλλες startups που χτίζουν πάνω στο Chat-GPT. 

Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που μίλησαν στο The Verge, ο Altman ήταν σε συζητήσεις για να αναλάβει ξανά το ρόλο του ως CEO της OpenAI, αλλά το τετραμελές διοικητικό συμβούλιο του OpenAI απέρριψε το ενδεχόμενο και αρνήθηκε να παραιτηθεί για να επιτρέψει την επιστροφή του. Ξεχωριστά, οι New York Times ανέφεραν ότι πρόσφατα είχε παρουσιάσει σε επενδυτές μια νέα startup που θα ανέπτυσσε προσαρμοσμένα τσιπ AI Tensor Processing Unit (TPU) που θα ανταγωνιζόταν τα τσιπ της Nvidia. To TPU project, με την κωδική ονομασία "Tigris", είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών διακεκριμένων εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων καθώς επίσης και της Microsoft.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μόλις μία εβδομάδα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε το δικό της ειδικό τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, στην προσπάθειά της να αποφύγει τη δαπανηρή εξάρτηση από τη Nvidia που ηγείται στο χώρο. Η Microsoft έχει επίσης κατασκευάσει τον δικό της επεξεργαστή Arm για cloud workloads, ενώ και τα δύο ειδικά τσιπ σχεδιάστηκαν για να τροφοδοτούν τα Azure datacenter της. Όπως μαθαίνουμε, ο Altman και η OpenAI γενικότερα είχαν συνεργαστεί με τη Microsoft για τη βελτίωση και τη δοκιμή του τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Maia το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η Microsoft βιάστηκε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπό του στη στενή συνεργασία της με τη Nvidia, αλλά το Maia είναι μέρος μιας σειράς και η εταιρεία εργάζεται ήδη πάνω σε μια δεύτερη γενιά.

Η Microsoft διατηρεί ακόμη μια επένδυση αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, ενώ αποτελεί τον αποκλειστικό cloud συνεργάτη της OpenAI. Οι υπηρεσίες cloud της Microsoft τροφοδοτούν όλα τα workloads της OpenAI σε προϊόντα, API υπηρεσίες και έρευνα.
 

  • Thanks 1