Η κυβέρνηση Biden θέλει να επιβάλει φόρο 30% στην ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το mining κρυπτονομισμάτων και έχει συμπεριλάβει τη σχετική πρόταση στον προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος του 2024. 

Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, ο Λευκός Οίκος εισήγαγε επίσημα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την ενέργεια “εξόρυξης” ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (Digital Asset Mining Energy ή DAME). Εξηγεί ότι επιθυμεί να φορολογήσει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία επειδή δεν πληρώνουν για το "πλήρες κόστος που επιβάλλουν στους άλλους", το οποίο περιλαμβάνει την περιβαλλοντική ρύπανση και τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει "αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον", αναφέρει ο Λευκός Οίκος, και η ρύπανση που παράγει "πέφτει δυσανάλογα στις γειτονιές με χαμηλό εισόδημα και στις έγχρωμες κοινότητες". Προσθέτει ακόμα ότι η "συχνά ευμετάβλητη κατανάλωση ενέργειας " των επιχειρήσεων μπορεί να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις τους και να προκαλέσει διακοπές υπηρεσιών. Περαιτέρω, οι τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αναλαμβάνουν σημαντικό ρίσκο εάν αποφασίσουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους για να κάνουν τις υπηρεσίες τους πιο σταθερές, δεδομένου ότι οι miners μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε άλλη τοποθεσία, ακόμη και στο εξωτερικό. 

Δεν είναι μυστικό ότι η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την ενέργεια που χρησιμοποιούσαν οι 34 μεγάλης κλίμακας Bitcoin miners στις ΗΠΑ που εντόπισε σε σχετική έρευνα. Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν σίγουρα εντυπωσιακό αφού βρήκε ότι οι αυτές 34 επιχειρήσεις συνολικά χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με τρία εκατομμύρια νοικοκυριά των ΗΠΑ. Οι Times εξήγησαν ότι η μεγαλύτερη εξόρυξη Bitcoin γινόταν στην Κίνα μέχρι το 2021, ώσπου η χώρα την απαγόρευσε, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τον νέο ηγέτη. 

Προηγούμενες εκθέσεις εκτιμούσαν ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται μόνο με το Bitcoin είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Νορβηγίας και των Κάτω Χωρών. 

Όπως σημειώνει το Yahoo News, υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες, όπως η κατασκευή χάλυβα, που επίσης χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δεν φορολογούνται για την ενεργειακή τους κατανάλωση. Στην ανάρτησή της, η διοίκηση ανέφερε ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων "δεν προσφέρει τοπικά και εθνικά οικονομικά οφέλη που συνήθως συνδέονται με επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παρόμοιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας".

Οι επικριτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σ'αυτή την πρόταση για «να κυνηγήσει και να βλάψει έναν κλάδο που δεν υποστηρίζει». Μια έκθεση του Forbes πρότεινε επίσης ότι το DAME μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για το ζήτημα και ότι η φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της βιομηχανίας μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες εξόρυξης όχι μόνο να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας, αλλά και να βρουν καθαρότερες πηγές ενέργειας. Μπορεί να είναι δύσκολο να πεισθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ωστόσο στην ανάρτησή της αναφέρει ότι "οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμέων υπάρχουν ακόμη και όταν οι miners χρησιμοποιούν την υπάρχουσα καθαρή ενέργεια".

Εάν η πρόταση προχωρήσει και γίνει νόμος, η κυβέρνηση θα επιβάλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σταδιακά. Θα ξεκινήσει με την προσθήκη φόρου 10% στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τους miners κατά το πρώτο έτος, 20% κατά το δεύτερο έτος και στη συνέχεια 30% από το τρίτο έτος και μετά. 

  • Like 3
  • Thanks 3