NFT της σειράς Bored Ape πουλήθηκε σε σχεδόν 100 φορές χαμηλότερη τιμή.

Η περιορισμένης έκδοσης σειρά Bored Ape Yacht Club αποτελείται από 10.000 κομμάτια ψηφιακής τέχνης NFTs, το καθένα με μικρές παραλλαγές. Ο ιδιοκτήτης του Bored Ape #3547 έκανε ένα μεγάλο λάθος κατά την πληκτρολόγηση όταν και έβαλε το συγκεκριμένο αντικείμενο προς πώληση στο Internet.

Το NFT αγοράστηκε σχεδόν αμέσως από έναν αυτοματοποιημένο λογαριασμό και τέθηκε μετά από λίγο προς πώληση στα $250.000. Ο πωλητής, με όνομα χρήστη maxnaut, ανέφερε στο CNet ότι σκόπευε να καταχωρίσει το Bored Aped NFT προς πώληση με κόστος 75 Ethereum, το κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για πολλές συναλλαγές NFT. Όμως, από ένα λάθος που ο πωλητής το αποδίδει στην «συγκέντρωσή του», ανάμεσα στις πολλές συναλλαγές που παραθέτει καθημερινά στο Internet, τον έκανε να πληκτρολογήσει από λάθος 0,75 ETH αντί για 75 ETH, δηλαδή κόστος κάτι λιγότερο από $3.000 (συγκεκριμένα $2.989).

bored-ape-60-eth.JPG.5a7f952f6d70487c461fa2173a1dcec8.JPG

Η "νέα" τιμή του Bored Ape #3547 μετά τη λανθασμένη καταχώριση

Είδα αμέσως το σφάλμα καθώς το δάκτυλό μου έκανε κλικ στο ποντίκι, αλλά η πώληση ολοκληρώθηκε σχεδόν αμέσως πριν κάνω κλικ στο «Ακύρωση». Και κάπως έτσι $250.000 έκαναν φτερά.

Το bot που έκανε την αγορά πλήρωσε επίσης πολύ υψηλά τέλη, τα οποία καθορίζουν το πόσο γρήγορα το δίκτυο Ethereum θα επεξεργαστεί τη συναλλαγή. Τα τέλη από μόνα τους έφτασαν τα 8 ETH, δηλαδή περίπου $32.000, ούτως ώστε ο «αγοραστής» να διασφαλίσει ότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί σχεδόν αμέσως. Στις παραδοσιακές συναλλαγές τέτοια σφάλματα συνήθως αντιστρέφονται εύκολα εάν η τράπεζα που εμπλέκεται στη συναλλαγή ενημερωθεί γρήγορα για το λάθος. Αλλά στην ανεξέλεγκτη αγορά των NFT και των κρυπτονομισμάτων, συνήθως δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί μια τέτοια πώληση.

Τα Bored Apes NFTs που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 2021, δημιουργούνται αυτόματα μέσω ενός προγράμματος υπολογιστή που αναμιγνύει και ταιριάζει μια σειρά χρωμάτων, σχεδίων και αξεσουάρ για να κάνει το κάθε ένα από αυτά μοναδικό. Αρχικά πωλούνταν για 0,08ETH ($320 στις σημερινές τιμές) ενώ τώρα πωλούνται για τουλάχιστον 50ETH ($200.000). Πολλοί ιδιοκτήτες, είτε λάτρεις της συγκεκριμένης σειράς NFT, χρησιμοποιούν τους πιθήκους ως εικόνα προφίλ στο Twitter.

Πάντως, αρκετοί επικριτές της αγοράς NFT αναρωτιούνται σε γενικές γραμμές τι ακριβώς παίρνουν οι αγοραστές για τα χρήματα που δαπανούν όταν αγοράζουν μη φυσική τέχνη και αν το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας που είναι αποθηκευμένο στο blockchain, η ίδια τεχνολογία που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα, αξίζει τα τεράστια ποσά που καταβάλλονται για ορισμένα NFT.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί επίσης πολλή ενέργεια, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι συναλλαγές επαληθεύονται από υπολογιστές υψηλής ισχύος, οδηγώντας σε κριτική ότι ο κλάδος αυτός είναι γενικότερα κακός για το περιβάλλον.

  • Confused 2