Για τους επενδυτές που ζουν στην αιχμή της ψηφιακής οικονομίας, το bitcoin έχει αρχίσει να μοιάζει παλιομοδίτικο κατά κάποιον τρόπο.

Προσηλωμένοι στην υψηλή ανταποδοτικότητα και τα κέρδη, όπως υποστηρίζει το Reuters, ορισμένοι από αυτούς απομακρύνονται από το κρυπτονόμισμα «που τα ξεκίνησε όλα» και σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση στα κανονικά μετρητά, για χάρη ορισμένων από τους απογόνους του, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί ως εγγενή τεκμήρια (tokens) πλατφορμών blockchain που φιλοξενούν έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και εφαρμογές (apps).

Ο δείκτης Smart Contract Leaders του MarketVector που παρακολουθεί τα σημαντικότερα τεκμήρια αυτού του είδους -συμπεριλαμβανομένων των ether, dot και solana- αυξήθηκε κατά 36% το 2023, ξεπερνώντας ακόμη και την άνοδο κατά 33% του bitcoin. Η αξία του token του Solana αυξήθηκε κατά 76% φέτος. Ο Bundeep Rangar, Διευθύνων Σύμβουλος της Finegia, μίας εταιρείας διαχείρισης κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει οι μεγαλύτερες αποδόσεις να προέλθουν από smart contract tokens σε πλατφόρμες που υποστηρίζουν εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Ορισμένοι επενδυτές από τον αξίας $1 τρισεκατομμυρίου κόσμου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων φαίνεται να συμφωνούν με τη θέση του Bundeep Rangar. Στοιχεία της CoinShares δείχνουν επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στα ether και solana να έχουν έστω και μικρές εισροές, όταν τα προϊόντα bitcoin υπέστησαν εκροές (π.χ. αναλήψεις) για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

chart.png

Περίπου επτά από τα είκοσι μεγαλύτερα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία είναι smart contract tokens, συμπεριλαμβανομένων των ether, dot, solana και cardano. Οι αναλυτές της BofA, όπως και ο Bundeep Rangar της Finegia δείχνουν τα smart contract tokens και τις blockchain-based εφαρμογές να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τις «μετοχές ανάπτυξης» στον κόσμο των παραδοσιακών επενδυτών, οι οποίες είναι συνήθως μετοχές τεχνολογίας. «Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της (θετικής) απόκλισης για την αξία των tokens» έγραψαν αναλυτές της Bank of America σε ένα ερευνητικό σημείωμα στις 24 Φεβρουαρίου (απόκλιση έχουμε όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση ενός τεχνικού δείκτη, όπως ενός ταλαντωτή, ή κινείται αντίθετα με άλλα δεδομένα).

Η διαπραγμάτευση του Bitcoin πραγματοποιείται εδώ και καιρό σε συνάρτηση με τις μετοχές τεχνολογίας, ωστόσο αυτό το «νήμα» ενδέχεται να ξεφτίσει καθώς τα smart contract tokens καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο τον μανδύα υπερ-ανάπτυξης στα κρυπτονομίσματα. Ο 30ήμερος συσχετισμός του κρυπτονομίσματος bitcoin με τον δείκτη Nasdaq πήρε για πρώτη φορά αρνητικό πρόσημο στις 23 Φεβρουαρίου μετά από σχεδόν τρεις μήνες (μέχρι τότε είχαν παράλληλη πορεία).

Ορισμένοι αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι η σχετική ανθεκτικότητα που δείχνουν τα smart contract tokens φέτος υποδηλώνει τη σταθερή απόδοση των πιο καθιερωμένων πρωτοκόλλων DeFi παρά τα όσα συνέβησαν στην αγορά το 2022. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη διάφορων crypto projects και των σχετικών token τους. Ο James Butterfill, επικεφαλής ερευνητής στην CoinShares προειδοποίησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για σημαντική (θετική) απόκλιση στα κρυπτονομίσματα. Πράγματι, η σκιά του bitcoin εξακολουθεί να καλύπτει τον κλάδο, με το μερίδιό του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να έχει αυξηθεί ελαφρώς στο 40%, από το 38% στις αρχές του έτους. Από την άλλη όμως, ο James Butterfill είπε ότι ενδεχομένως να αυτά να αποτελούν σημάδια ανάκαμψης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. «Θα έπρεπε να υιοθετούμε ολοένα και περισσότερο την άποψη ότι η αγορά, καθώς εξελίσσεται, θα γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένη και ώριμη,

  • Like 1