Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, ολοκλήρωσε πριν λίγη ώρα τη μετάβασή του στo μηχανισμό proof-of-stake, μειώνοντας δραματικά τις ενεργειακές του απαιτήσεις.  

Η μετάβαση, η οποία ήταν στα σκαριά από το 2016, δεν θα αλλάξει πολλά για τον μέσο χρήστη του Ethereum, αλλά αφήνει στην άκρη τους miners που μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία των σχετικών tokens. Η διαδικασία της μετάβασης ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ενεργοποιήθηκε η αναβάθμιση Bellatrix. Πριν λίγη ώρα όπως ανακοίνωσε και ο δημιουργός τους Ethereum, Vitalik Buterin, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά την εξόρυξη του Terminal Total Difficulty block, το οποίο ενεργοποίησε την αναβάθμιση Paris. 

Πριν από τη συγχώνευση, το Ethereum λειτουργούσε με proof-of-work, όπου υπολογιστές σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονταν για να λύσουν μαθηματικά προβλήματα ώστε να προσθέσουν ένα νέο block στην αλυσίδα. Αυτό ήταν ενεργειακά αρκετά αναποτελεσματικό, επειδή όλοι οι miners ανταγωνίζονταν μέχρι σήμερα να λύσουν το γρίφο ταυτόχρονα, αλλά μόνο ένας μπορούσε να κερδίσει, με την υπόλοιπη ενέργεια να σπαταλιόταν. Από την άλλη πλευρά, το Proof of Stake έχει επικυρωτές (validators) που έχουν βάλει τα Ethereum τους ως εγγύηση. Αν δεν συμπεριφερθούν σωστά, θα χάσουν τα Ethereum που έχουν ποντάρει.

Το Ίδρυμα Ethereum υπολογίζει ότι η αλλαγή στο μοντέλο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά περισσότερο από 99%, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χρήση του κρυπτονομίσματος για άλλα projects στα οποία είναι ήδη αρκετά ενεργό. Αυτά περιλαμβάνουν τα NFT, ICOs, DAOs και τις περισσότερες web3 εφαρμογές.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μια μεγάλη ομάδα Ethereum miners, έχουν ανακοινώσει ότι 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης του κρυπτονομίσματος στο μηχανισμό proof-of-stake, θα προχωρήσουν στη δημιουργία του δικούς τους fork. Αυτό θα έχει την ονομασία ETHW (EthereumPoW) και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αρχίσει να επεξεργάζεται συναλλαγές 2.049 μπλοκ μετά τη συγχώνευση. Την Τρίτη, το αμφιλεγόμενο token του EthereumPoW εκτοξεύτηκε κατά 58% μέσα σε 24 ώρες, φτάνοντας τα 45,21 δολάρια, πριν πέσει στα 29,98 δολάρια.

  • Like 8