Έπειτα από μία εβδομάδα διαμαρτυριών, το αφεντικό του Facebook προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπαλλήλους.

Η προηγούμενη εβδομάδα για τον γίγαντα των social media ήταν δύσκολη αφού οι υπάλληλοι άσκησαν εκτεταμένη κριτική στην εταιρία τους αναφορικά με τον χειρισμό των δημοσιεύσεων του Donald Trump στο Facebook. Δημοσιεύσεις οι οποίες έγιναν και στο Twitter, με την πλατφόρμα όμως να αναγράφει ξεκάθαρα ότι παραβιάζει τους κανόνες. Η διαφωνία αυτή ανάγκασε τον Mark Zuckerberg να μοιραστεί ένα νέο σχέδιο αποτελούμενο από επτά μέρη.

200529023836-trump-tweet-0529-exlarge-169.jpg.ee201aab62888ef0acca9667f0c68220.jpg

Ο Zuckerberg παρουσίασε αρκετές πιθανές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η εταιρία προσεγγίζει την πολιτική και την λήψη αποφάσεων της, καθώς και ιδέες για αλλαγές στα προϊόντα της εταιρίας. Παράλληλα υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια ενώ μεταξύ των άλλων δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει το ρόλο της διαφορετικότητας, της ένταξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαδικασίες και τις συζητήσεις στις ομάδες διαχείρισης.

Ο Mark είπε ότι το Facebook θα επανεξετάσει τρεις τομείς πολιτικής χωρίς όμως να δεσμευτεί με συγκεκριμένες αλλαγές. Μεταξύ των αλλαγών μίλησε για απειλές κρατικής χρήσης βίας, καταστολή των ψηφοφόρων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στο αν πρέπει το Facebook να προσθέτει ετικέτες σε περιεχόμενο που παραβιάζουν τους κανόνες.

Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επισημάνουμε ως ακατάλληλες με κάποιο τρόπο τις θέσεις του Προέδρου την περασμένη εβδομάδα. Η τρέχουσα πολιτική μας είναι ότι έαν το περιεχόμενο πραγματικά υποκινεί τη βία, τότε ο σωστός μετριασμός είναι να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο και να μην αφήσουμε τους ανθρώπους να το βλέπουν. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σε αυτή την πολιτική, ακόμη και για τους πολιτικούς. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική είναι λογική, αλλά σέβομαι επίσης πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, επομένως θέλω να βεβαιωθώ ότι θα ακούσουμε όλες αυτές τις ιδέες.

Ταυτόχρονα ο Zuckerberg κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να μην είναι οπαδός της ιδέας να επεξεργάζονται όλες οι δημοσιεύσεις και το περιεχόμενο του Facebook. Ο ίδιος λέει πως ανησυχεί ότι αυτή η προσέγγιση έχει τον κίνδυνο να οδηγήσει την εταιρία στην επεξεργασία περιεχομένου που δεν τους αρέσει, ακόμη κι όταν αυτό δεν παραβιάζει κάποιον κανόνα. Τονίζει πως γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ προσεκτικά.

Μαζί με τα παραπάνω ο Zuckerberg υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα Hub ψηφοφόρων, παρόμοιο με το κέντρο πληροφοριών του κορωνοϊού, το οποίο θα παρέχει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία. Είπε επίσης ότι κάποια από τις ομάδες που δοκιμάζουν τα νέα προϊόντα του Facebook θα εργάζεται σε έργα για την προώθηση της φυλετικής δικαιοσύνης, χωρίς όμως να το αναπτύξει το εγχείρημά του περαιτέρω.

Η ανάρτηση του Zuckerberg έρχεται μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα, όταν δεκάδες υπάλληλοι του Facebook πραγματοποίησαν μία εικονική απεργία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρίας ενώ έκαναν και σχετικές δημοσιεύσεις στα social media. Ορισμένοι υπάλληλοι απείλησαν να παραιτηθούν ενώ ένας μηχανικός λογισμικού παραιτήθηκε λέγοντας πως το Facebook έχει εμπλακεί στη διάδοση του οπλισμένου μίσους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook εκτός από εσωτερική, αντιμετώπισε και εξωτερική πίεση. Μία ομάδα πρώην υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης και μίας ομάδας που βοήθησε στη διαμόρφωση των πολιτικών περιεχομένου, έστειλε ανοιχτή επιστολή στο Facebook, η οποία δημοσιεύτηκε στους New York Times. Απογοητευμένοι δήλωσαν και οι ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων ενώ ταυτόχρονα λένε πως έμειναν έκπληκτοι από τις ακατανόητες εξηγήσεις του Mark που επέτρεψε τις δημοσιεύεις του Trump να παραμείνουν ορατές.