Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ο οποίος είχε παραπονεθεί για λογοκρισία πριν και κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών κατέθεσε πρόσφατα αγωγές ενάντια στους διευθύνοντες συμβούλους των Facebook, Twitter και Google, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey και Sundar Pichai αντίστοιχα.

Ο Donald Trump είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να υποβάλλει αγωγές σε μία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Bedminster, στο New Jersey, υποσχόμενος ότι η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση θα σημάνει το «τέλος των σκιωδών απαγορεύσεων, το τέλος της αποσιώπησης και της ακύρωσης που γνωρίζετε τόσο καλά» είπε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Donald Trump και η ομάδα των νομικών εκπροσώπων του, οι περισσότεροι εκ των οποίων όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, προέρχονται από την καπνοβιομηχανία, είπαν ότι είχαν σκοπό να υποβάλλουν τις αγωγές ενάντια στις τρεις εταιρείες και στους διευθύνοντες συμβούλους τους στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα με την ελπίδα να απαγγελθεί κατηγορητήριο για κάθε μία από αυτές.  

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί τους τεχνολογικούς γίγαντες ότι παραβίασαν τα δικαιώματα του, τα οποία προστατεύει νομικά η Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Facebook ως «κρατικό φορέα» σε μία από τις αγωγές. Στην αγωγή εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, Sundar Pichai, το YouTube εμφανίζεται ως κατηγορούμενο. «Η υπόθεση θα αποδείξει την αντισυνταγματικότητα της λογοκρισίας» δήλωσε ο Donald Trump ο οποίος σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση από κάθε εταιρεία. Πάντως, η απόφαση να υποβληθούν οι αγωγές στην Florida ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο για τον Donald Trump καθώς όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οποιαδήποτε υπόθεση ενάντια στις παραπάνω εταιρείες θα πρέπει να εκδικαστεί στην California.

Μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Ιανουαρίου φέτος, το Twitter και το Facebook αποφάσισαν να απαγορεύσουν την χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης τους από τον Donald Trump. «Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι να επιτρέψουμε στον πρόεδρο να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απλώς πολλοί μεγάλοι» είχε δηλώσει εκείνη την χρονική περίοδο ο διευθύνοντας σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg. Η κίνηση του Donald Trump έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου το ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο επικύρωσε τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνοντας ότι η αναστολή του λογαριασμού του ήταν σωστή. Το Facebook σχεδιάζει επί του παρόντος να διατηρήσει το μέτρο ενάντια στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Μετά την σχετική απόφαση, ο Donald Trump χαρακτήρισε τις ενέργειες του Facebook «ντροπιαστικές για τη χώρα».   

  • Like 1
  • Thanks 4