Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας παρουσίασαν σήμερα την εφαρμογή MyCoast για iPhone και Android (θα γίνει διαθέσιμο μέσα στην ημέρα), με στόχο την αντιμετώπιση των παραβιάσεων στις ελληνικές παραλίες.

Η εφαρμογή MyCoast εντάσσεται σε μια πολυεπίπεδη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με διάφορες παραβάσεις σε παραλίες.

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης μπορεί να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη  της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία, είτε απλά γνωστοποιόντας τη θέση του μέσω GPS για εμφάνιση των πιο κοντινών του παραλιών. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της. Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης, επιπλέον ομπρελοκαθίσματα ή παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις σχετικές καταγγελίες μέσω της εφαρμογής.

image.jpeg.fd35dae7e08e8d937b5c08d0bb16ab88.jpeg

image.jpeg.a50f9a86e1646bab24716fb4fa7ce83b.jpeg

Το "Κίνημα Πετσέτας" που εκδηλώθηκε πέρυσι να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αφορμή για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 4.500 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1.700 παραβάσεις. Ο νόμος του κράτους προβλέπει την αξιοποίηση των παραλιών, με την καθιέρωση απάτητων περιοχών σε 198 παραλίες όπου δεν επιτρέπονται ομπρελοκαθίσματα. Επιπλέον, το 50% της παραλίας πρέπει να παραμένει ελεύθερο, ενώ όπου υπάρχουν παραχωρήσεις, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη χημικών τουαλετών και ναυαγοσωστών. Οι παραβάσεις επισύρουν κυρώσεις έως 60.000 ευρώ ή ακόμη και άρση της άδειας. Επίσης, γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών, όπως AI και χρήση drone για τον έλεγχο της οριοθέτησης. 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι μέσω του MyCoast app, ο χρήστης μπορεί να δει το ακριβές μέρος της παραλίας που έχει εκμισθωθεί και τις πληροφορίες που αφορούν τον μισθωτή, με τη σχετική βάση δεδομένων να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι ανώνυμες ή επώνυμες, με τις παραβάσεις να περιλαμβάνουν ακόμα τη μη τήρηση των αποστάσεων των ομπρελών από τη θάλασσα και μεταξύ τους, την παρουσία τους σε χώρο που δεν αναφέρονται στη σύμβαση, αλλά και στην έλλειψη καθαριότητας . Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό παραβάσεων, αν και προς το παρόν δεν είναι δυνατή η real-time παρακολούθηση των παραλιών με πρόσφατες φωτογραφίες, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα σενάρια χρήσης των ελληνικών μικροδορυφόρων στο μέλλον.

image.jpeg.35a6128c3c545a7411f8984244efb7e1.jpeg

Σε μελλοντική αναβάθμιση του MyCoast, προβλέπεται η προσθήκη λειτουργίας που θα επιτρέπει την προβολή των sea tracks στις παραλίες όπου αυτά είναι διαθέσιμα. Τα sea tracks αποτελούν ειδικές κατασκευές που διευκολύνουν την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από άλλους.

Παράλληλα με την εφαρμογή MyCoast, έρχεται η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις παραλίες, μέσω της δημιουργίας ειδικού Μητρώου Συμβάσεων Παραχώρησης, το οποίο θα υποστηρίζει τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών και την παρακολούθηση συμμόρφωσης με τους όρους παραχώρησης.

  • Like 34
  • Thanks 4
  • Haha 3