Όπως αναμενόταν, η Meta ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απολύσει 11.000 υπαλλήλους ή περίπου το 13% του συνολικού προσωπικού της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ο ίδιος τη δυσάρεστη είδηση με σχετική ανάρτηση στο blog του, αναφέροντας ότι έφταιγε ο ίδιος που ήταν υπεραισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας η οποία στηρίχτηκε στην έξαρση της πανδημίας.

«Στην αρχή του Covid, η τεράστια online παρουσία το κόσμου και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων», δήλωσε ο Zuckerberg. «Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη κατάσταση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο πίστευα κι εγώ, γι' αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα».

Ο  Zuckerberg δήλωσε ότι η εταιρεία θα γίνει τώρα πιο λιτή και αποτελεσματική, περικόπτοντας δαπάνες και προσωπικό, ενώ θα μεταφέρει περισσότερους πόρους σε «μικρότερο αριθμό τομέων ανάπτυξης που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα», συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων, της τεχνητής νοημοσύνης και του metaverse. Ο Zuckerberg δήλωσε ότι η ομάδα προσλήψεων της εταιρείας θα επηρεαστεί "δυσανάλογα" από τις περικοπές. Η Meta ανέφερε περίπου 87.000 υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο, με τις σημερινές απολύσεις να αποτελούν τις πρώτες ευρείες περικοπές από την ίδρυση της εταιρείας το 2004.

Η προβλεπόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει μειώσει τη δυναμική πολλών μετοχών τεχνολογίας, αλλά οι προοπτικές της εταιρείας έχουν επηρεαστεί τόσο από τον ισχυρό ανταγωνισμό όσο και από την…περίεργη στρατηγική.

Η άνοδος του TikTok και οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Apple έχουν συμπιέσει τη κερδοφόρα διαφημιστική δραστηριότητα της Meta, ενώ οι επενδύσεις της εταιρείας στο εκκολαπτόμενο metaverse δεν πείθουν την πλειονότητα του κοινού και κυρίως των επενδυτών. Μόνο τη φετινή χρονιά η Meta έχει χάσει μέχρι στιγμής 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την ενασχόλισή της με το metaverse και δηλώνει ότι αναμένει να ξοδέψει ακόμη περισσότερα χρήματα για τα σχέδια αυτά στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, η ναυαρχίδα της εταιρείας για το metaverse, η VR πλατφόρμα Horizon Worlds, είναι τόσο προβληματική και αντιδημοφιλής που οι ίδιοι οι διευθυντές της Meta αναγκάστηκαν να πιέσουν με ανορθόδοξο τρόπο τους υπαλλήλους της για να τη χρησιμοποιήσουν.

Καθώς τα άσχημα νέα συσσωρεύονται, η μετοχή της Meta έχει καταρρεύσει. Η τιμή της μετοχής της έχει πέσει περισσότερο από 70% φέτος και έχει χάσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Zuckerberg για τις περικοπές θέσεων εργασίας, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε περισσότερο από 4%.

Ωστόσο, η Meta δεν είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογίας που αναφέρει ευρείες απολύσεις. Η Salesforce επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους- η Snap δήλωσε τον Αύγουστο ότι σχεδίαζε να μειώσει το 20% του εργατικού της δυναμικού- και το Twitter έχει απολύσει το 50% των υπαλλήλων του (3.700 θέσεις εργασίας) υπό τη διοίκηση του νέου ιδιοκτήτη Elon Musk.

Στην ανάρτηση του Zuckerberg για τις απολύσεις, αυτός δηλώνει ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι με έδρα στις ΗΠΑ θα λάβουν ως αποζημίωση 16 εβδομάδες βασικού μισθού συν δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε έτος υπηρεσίας, υγειονομική κάλυψη για έξι μήνες και υποστήριξη για την εύρεση νέας καριέρας και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ζητημάτων. Ο Zuckerberg δήλωσε ακόμα ότι η εταιρεία θα ακολουθήσει πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 «με έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta ολοκλήρωσε το μήνυμά του του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας με ένα μήνυμα που φαινομενικά απευθύνεται σε εξωτερικούς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα metaverse σχέδια της εταιρείας.

«Πιστεύω ότι μας υποτιμούν βαθιά ως εταιρεία σήμερα», έγραψε ο Mark. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας για να συνδεθούν και οι κοινότητές μας συνεχίζουν να αυξάνονται. Η βασική επιχείρησή μας είναι από τις πιο κερδοφόρες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ με τεράστιες δυνατότητες μπροστά μας. Είμαστε ακόμα πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα καθορίσει το μέλλον της κοινωνικής σύνδεσης και της επόμενης υπολογιστικής πλατφόρμας».