Το Twitter βρίσκεται αντιμέτωπο με ομαδική αγωγή για τις μαζικές απολύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από σήμερα, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν το εργατικό δυναμικό του στο μισό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες του Twitter προσκρούουν στο νόμο Worker Adjustment and Retraining Notification (WARN) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, οι εταιρείες με 100 ή περισσότερους εργαζόμενους υποχρεούνται να τους ενημερώνουν για τυχόν σχέδια μαζικών απολύσεων, 60 ημέρες νωρίτερα.

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα ότι το Twitter θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή τις αναμενόμενες απολύσεις, και ότι θα επηρεαστεί περίπου το ήμισυ του προσωπικού της εταιρείας. Σε email που περιήλθε σε γνώση της Washington Post, το Twitter ανέφερε ότι οι απολύσεις είναι «δυστυχώς απαραίτητες για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας στο μέλλον». Η εταιρεία ενημέρωσε επίσης τους υπαλλήλους να μείνουν στο σπίτι τους σήμερα και να περιμένουν ένα email. Εάν λάβουν ένα τέτοιο στο email λογαριασμό που διαθέτουν στο Twitter ως εργαζόμενοι, η δουλειά τους είναι ασφαλής. Όμως αν λάβουν το email στον προσωπικό τους λογαριασμό, αυτό σημαίνει ότι απολύονται. Ήδη ορισμένοι εργαζόμενοι αναφέρουν στο Twitter ότι έχουν ήδη αποκλειστεί από τα emails της εργασίας τους και είχαν αφαιρεθεί από τον κεντρικό λογαριασμό της εταιρείας στο Slack. 

Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει διαταγή που να υποχρεώνει το Twitter να υπακούσει στον νόμο WARN. Επιθυμούν επίσης το δικαστήριο να απαγορεύσει στην εταιρεία να ζητάει από τους υπαλλήλους να υπογράψουν ότι στερούνται το δικαίωμά τους να προσφύγουν σε δίκη. Η Shannon Liss-Riordan, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, δήλωσε ότι η αγωγή κατατέθηκε «σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αποκηρύσσουν τα δικαιώματά τους και ότι έχουν μια επιλογή για την άσκηση των δικαιωμάτων τους».

Η Liss-Riordan ήταν επίσης η δικηγόρος που χειρίστηκε την αγωγή κατά της Tesla τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με τις απολύσεις που μείωσαν κατά 10% το εργατικό δυναμικό της αυτοκινητοβιομηχανίας. Παρόμοια με αυτή την καταγγελία, οι ενάγοντες τότε υποστήριξαν ότι η Tesla παραβίασε τον νόμο WARN. Ο επικεφαλής της εταιρείας Elon Musk, ο οποίος ανέλαβε το Twitter πριν από μια εβδομάδα, χαρακτήρισε την αγωγή "ασήμαντη" σε μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του Bloomberg John Micklethwait. Το δικαστήριο είχε επίσης ταχθεί στο πλευρό της εταιρείας και είχε αποφασίσει ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να διαπραγματευτούν με την Tesla «σε ιδιωτικές συζητήσεις».

  • Like 5
  • Haha 7