Η εφαρμογή Threads της Meta, η οποία ξεκίνησε ως εναλλακτική λύση για το Twitter πριν λίγες ημέρες, σημείωσε σημαντική πτώση στο χρόνο χρήσης μετά από μια πρώτη εβδομάδα ρεκόρ που την έκανε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τις εταιρείες ανάλυσης SimilarWeb και Sensor Tower, οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες της εφαρμογής και ο μέσος χρόνος παραμονής έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό στις ΗΠΑ και παγκοσμίως όπου η εφαρμογή είναι διαθέσιμη. Η αρχική δημοτικότητα της εφαρμογής οφειλόταν στην ενσωμάτωσή της με το Instagram, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να εγγραφούν εύκολα και να εισάγουν τις υπάρχουσες επαφές και αναρτήσεις τους. Ωστόσο, η εφαρμογή στερείται ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών που περιμένουν οι χρήστες από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μια χρονολογική ροή που δεν κυριαρχείται από brands και influencers, καθώς και προστασία από spam που εμποδίζει τα bots και τους ψεύτικους λογαριασμούς να κατακλύζουν την εφαρμογή.

Ο επικεφαλής του Instagram της Meta, Adam Mosseri, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Threads ότι η εταιρεία δεν επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις μετρήσεις χρήσης, αλλά στη βελτίωση των επιδόσεων, της κατάταξης και των χαρακτηριστικών της εφαρμογής. Αναγνώρισε επίσης ότι το Threads έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις spam και ότι η εταιρεία εργάζεται για την τοποθέτηση ορίων και άλλων προστατευτικών μέτρων, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Είπε επίσης ότι η εφαρμογή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ρυθμιστικών ζητημάτων.

Εν τω μεταξύ, στέλεχος της SimilarWeb,αναφέρει ότι το Threads μπορεί να έχει απομακρύνει ορισμένους χρήστες από το Twitter, καθώς η διαδικτυακή κίνηση και η χρήση της εφαρμογής του τελευταίου μειώθηκε επίσης τις δύο πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του Threads. Σημείωσε επίσης ότι η διατήρηση των χρηστών του Twitter μειώνεται από πέρυσι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία μπορεί να χάνει την ελκυστικότητά της σε ορισμένους χρήστες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Το Threads ξεκίνησε σε μια στιγμή που πολλοί χρήστες του Twitter αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις, καθώς η πλατφόρμα αντιμετωπίζει επικρίσεις για τον χειρισμό της παραπληροφόρησης, της παρενόχλησης και της λογοκρισίας. Το Threads υποσχέθηκε να προσφέρει έναν πιο ανοιχτό και δημοκρατικό χώρο για να εκφράζονται οι χρήστες και να συνδέονται με άλλους. Η εφαρμογή αξιοποίησε επίσης το υπάρχον δίκτυο χρηστών του Instagram της Meta, καθιστώντας εύκολη την εναλλαγή ή την ταυτόχρονη χρήση και των δύο πλατφορμών.

Ωστόσο, το Threads αντιμετωπίζει επίσης κάποιες προκλήσεις από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Η εφαρμογή δεν είοναι διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Meta, λόγω των κανονισμών προστασίας δεδομένων. Η εφαρμογή είχε επίσης κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως αργούς χρόνους φόρτωσης και δυσλειτουργίες. Επιπλέον, η εφαρμογή δεν προσέφερε ορισμένα χαρακτηριστικά που οι χρήστες είχαν συνηθίσει σε άλλες πλατφόρμες, όπως μια χρονολογική ροή που εμφανίζει τις δημοσιεύσεις με τη σειρά που δημοσιεύτηκαν και όχι με βάση έναν αλγόριθμο που δίνει προτεραιότητα στο δημοφιλές ή χορηγούμενο περιεχόμενο. 

Αυτά τα ζητήματα μπορεί να συνέβαλαν στη μείωση της δέσμευσης των χρηστών με το Threads, καθώς οι χρήστες μπορεί να βρήκαν την εφαρμογή λιγότερο ικανοποιητική ή χρήσιμη από ό,τι περίμεναν. Ενώ ορισμένοι χρήστες μπορεί να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Threads ως συμπλήρωμα άλλων πλατφορμών, άλλοι μπορεί να το εγκατέλειψαν εντελώς ή να επέστρεψαν στις προηγούμενες προτιμήσεις τους.