Η Ινδία δημιούργησε ένα "απίστευτα σημαντικό προηγούμενο" απαγορεύοντας το TikTok πριν από δυόμισι χρόνια, δήλωσε ο Επίτροπος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), καθώς προέβλεψε παρόμοια τύχη για την εφαρμογή του κινεζικού γίγαντα Bytedance στις ΗΠΑ.

Ο Brendan Carr, Επίτροπος της FCC, προειδοποίησε ότι το TikTok «λειτουργεί ως ένα εξελιγμένο εργαλείο παρακολούθησης» και δήλωσε στην ινδική εφημερίδα Economic Times ότι η απαγόρευση της κοινωνικής εφαρμογής είναι ένα «φυσικό επόμενο βήμα στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε το δίκτυο επικοινωνίας».

Ο ανώτερος Ρεπουμπλικανός στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ευαίσθητα και μη δημόσια δεδομένα που συλλέγονται από το TikTok για «εκβιασμούς, κατασκοπεία, εκστρατείες ξένης επιρροής και επιτήρηση .Πρέπει να ακολουθήσουμε ευρύτερα το παράδειγμα της Ινδίας για να εξαλείψουμε και άλλες κακόβουλες εφαρμογές», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις του Carr καταδεικνύουν την εντεινόμενη ενασχόληση των πολιτειών και των νομοθέτων των ΗΠΑ με το ζήτημα, καθώς εμφανίζονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο TikTok, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ινδία έχει απαγορεύσει εκατοντάδες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, PUBG Mobile, Battlegrounds Mobile India και UC Browser, που έχουν κάποια σύνδεση με την Κίνα εν μέσω αψιμαχιών στα σύνορα των δύο γειτονικών κρατών. Το Νέο Δελχί δήλωσε ότι απαγόρευσε τις εφαρμογές επειδή συνιστούν απειλή για την "εθνική ασφάλεια και άμυνα της Ινδίας, η οποία τελικά θίγει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας".

Το TikTok είχε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα στην Ινδία, η οποία αποτελούσε τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά της εφαρμογής σε επίπεδο αριθμού χρηστών, πριν επιβληθεί η απαγόρευση.

«Η ισχυρή στάση της Ινδίας αποδείχτηκε κατατοπιστική και χρήσιμη καθώς συζητούσαμε την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Carr στην ινδική εφημερίδα. «Για όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να απαγορευτεί μια εφαρμογή, η Ινδία είναι ένα παράδειγμα χώρας που το έχει κάνει και το έχει κάνει με επιτυχία».

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απαγόρευσε το TikTok σε όλες τις συσκευές που διαχειρίζεται η Βουλή την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη "υψηλό κίνδυνο λόγω μιας σειράς θεμάτων ασφαλείας".