Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωπος της Κινεζικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις, προσπάθησε να ανοίξει έναν μυστικό λογαριασμό στο TikTok για προπαγάνδα με στόχο το κοινό της Δύσης.

Η προσπάθεια, που τελικά απώθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του TikTok, υπογραμμίζει σύμφωνα με το Bloomberg τις εσωτερικές εντάσεις εντός του ταχέως αναπτυσσόμενου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στην εταιρεία ByteDance Inc. που έχει την έδρα τη στο Πεκίνο, και που έχει εντείνει τις προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί από την Κινεζική κρατική επιρροή.

Σε ένα μήνυμα -από τον Απρίλιο του 2020- που απευθυνόταν στην Elizabeth Kanter, επικεφαλής του τμήματος Κυβερνητικών σχέσεων του TikTok για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Ισραήλ, ένας συνάδελφος επισήμανε μία «Κινεζική κυβερνητική οντότητα που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο TikTok αλλά δεν θα ήθελε να φαίνεται ανοικτά ως κυβερνητικός λογαριασμός καθώς ο κύριος σκοπός είναι η προώθηση περιεχομένου που προβάλλει την καλύτερη πλευρά της Κίνας (κάποιο είδος προπαγάνδας)». Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Bloomberg, κάποια ανώτερα στελέχη από το τμήμα Κυβερνητικών σχέσεων της ByteDance, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και οι Elizabeth Kanter και Erich Andersen, επικεφαλής των παγκόσμιων εταιρικών υποθέσεων και γενικός διευθυντής στα γραφεία της εταιρείας στις ΗΠΑ, συζήτησαν το θέμα εσωτερικά, αλλά απέρριψαν το αίτημα, περιγράφοντας το ζήτημα ως «ευαίσθητο». Το TikTok αξιοποίησε μάλιστα το περιστατικό για να πυροδοτήσει μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με άλλα ευαίσθητα αιτήματα και ζητήματα σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αρνηθήκαμε να προσφέρουμε υποστήριξη σε αυτό το αίτημα, καθώς πιστεύαμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού θα παραβίαζε τις Οδηγίες της Κοινότητας μας» δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok, που υποβάθμισε το περιστατικό ως ένα άτυπο αίτημα ενός φίλου κάποιου υπαλλήλου της εταιρείας. Το TikTok έχει κανόνες κατά της «συντονισμένης, μη αυθεντικής συμπεριφοράς» όπου οι λογαριασμοί αποκρύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα για να ασκήσουν επιρροή ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όπως επίσης και κατά της πολιτικής διαφήμισης, δήλωσε η εκπρόσωπος του TikTok.

Το TikTok επιτρέπει σε ορισμένες Κινεζικές κυβερνητικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης και της Κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ να έχουν επαληθευμένους λογαριασμούς. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την πολιτική και στα ελεγχόμενα από το Κινεζικό κράτος μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας τους λογαριασμούς «κρατικούς» τους «προσεχείς μήνες» ενώ υπάρχει πρόβλεψη για να συμπεριληφθούν και άλλες κυβερνητικές οντότητες, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Οι πληροφορίες (μηνύματα) προέκυψαν την ίδια εβδομάδα που η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss δεσμεύτηκε να πατάξει τις Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του TikTok, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης με τον Rishi Sunak στο πλαίσιο των εκστρατειών τους για την διαδοχή του Boris Johnson στην πρωθυπουργία. Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian επέκρινε τις δηλώσεις της Liz Truss. «Θέλω να καταστήσω σαφές σε ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς ότι το να προχωρούν σε ανεύθυνα σχόλια για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης αυτής της ιδέας περί Κινεζικής απειλής δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα τους».

Ο βαθμός στον οποίο η Κινεζική κυβέρνηση ασκεί επιρροή στην ByteDance αποτέλεσε πηγή συζητήσεων και εντάσεων για το TikTok καθώς η εφαρμογή άρχισε να επεκτείνεται και να γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε το TikTok ότι εκφράζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και απείλησε με τον τερματισμό της εφαρμογής στην αγορά των ΗΠΑ αν δεν εξαγοραζόταν από Αμερικανό ιδιοκτήτη.

 

  • Like 3
  • Confused 1