Η Oracle επιβεβαίωσε σήμερα ότι προχώρησε σε συμφωνία με την κινεζική ByteDance, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της εφαρμογής TikTok αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν τη λήξη του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, περί αποκλεισμού του TikTok από την αμερικανική αγορά με την κατηγορία ότι η δημοφιλής εφαρμογή τροφοδοτεί με προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών, την Κίνα. Ως απάντηση, η ByteDance κατέθεσε μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενη την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το περιβόητο διάταγμα επιβάλλει υπερβολικά αυστηρές κυρώσεις χωρίς καμία αιτιολογία, ενώ επιπρόσθετα δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. 

Με βάση την τελευταία εξέλιξη και αν τελικώς δοθεί η έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Oracle θα αναλάβει πλήρως τις δραστηριότητες του TikTok στην αμερικανική αγορά, σε μια συμφωνία που μοιάζει τουλάχιστον περίεργη από τη στιγμή που η Oracle ειδικεύεται στο cloud business. Το ίδιο πάντως θα ίσχυε και αν ο τελικός νικητής της όλης διαδικασίας ήταν μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η Microsoft, με το γίγαντα του λογισμικού να καταθέτει πρόταση εξαγοράς μαζί με τη Walmart, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την ByteDance. Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η ByteDance δεν έχει στα σχέδια της την πώληση των δραστηριοτήτων της σε καμία εταιρεία. Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, σε δηλώσεις του στο CNBC ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξετάσει τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών είναι ασφαλή.

Με 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Αμερική και 100 εκατομμύρια στην Ευρώπη, το TikTok αποτελεί την επόμενη μεγάλη επιτυχία στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, με τη σημαντική διαφορά τη χώρα «καταγωγής» του η οποία δεν είναι άλλη από την Κίνα. Μέσω του Tik Tok, οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν βίντεο μικρής διάρκειας με ψυχαγωγικό σκοπό.