Ως ένα από τα πρώτα viral βίντεο, πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι της διαδικτυακής ιστορίας.

Ένα ίσως από τα πιο αγαπημένα βίντεο των χρηστών και εκ των πρώτων που έγινε viral όταν και δημοσιεύθηκε, το «Charlie bit my Finger», πωλήθηκε για £538,000 (ή €622.896,40) και θα αφαιρεθεί από το YouTube.

Η οικογένεια δημοπράτησε το βίντεο ως ένα NFT token (Non-Fungible Asset), δηλαδή σαν ένα πιστοποιητικό που αναφέρει ότι ο χρήστης που αγόρασε το βίντεο έχει στην κατοχή του «κάτι» σε ψηφιακή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτότυπες εκδόσεις βίντεο, memes ή tweets μπορούν να πουληθούν σαν να ήταν τέχνη.

Ένα NFT μοιάζει με ένα συλλεκτικό πιστοποιητικό γνησιότητας, αλλά ο ιδιοκτήτης του δεν αγοράζει πραγματικά τα ίδια τα πνευματικά δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο τέχνης που αντιπροσωπεύει το NFT εξακολουθεί να εμφανίζεται όπου ο αρχικός καλλιτέχνης ή δημιουργός επιθυμεί. Αυτό σημαίνει πως είναι μια ασυνήθιστη κίνηση για τους δημιουργούς του «Charlie bit my finger» να καταργήσουν το βίντεο από το YouTube. Το αν οι αγοραστές επιλέγουν να επενδύσουν σε NFT για λόγους νοσταλγίας ή λόγους μελλοντικής επένδυσης, μένει να το δούμε.

Αν και οι προσφορές κατά τη διάρκεια δημοπρασίας έρχονταν συνεχώς για όλο το Σαββατοκύριακο, η τιμή αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες ώρες της Κυριακής. Η βασική μάχη έγινε μεταξύ δύο ανώνυμων λογαριασμών. Ο χρήστης «3fmusic» κέρδισε τελικά τον χρήστη «mememaster» για την αγορά του βίντεο, ένα κλιπ το οποίο έχει αναπαραχθεί στο YouTube περισσότερες από 880 εκατομμύρια φορές από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2007. Αν και το βίντεο έπρεπε να αφαιρεθεί από την πλατφόρμα στις 23 Μαΐου, μετά δηλαδή τη δημοπρασία, για την ώρα είναι ακόμη ενεργό.

Πρόσφατα, το «Disaster Girl Meme» (μια εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού που χαμογελά καθώς βρίσκεται μπροστά από μία φωτιά που εξαπλώνεται) πωλήθηκε ως NFT για €387.874,19, με την τεχνολογία NFT να δείχνει πως είναι μια αυξανόμενη τάση στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης. Οι Grimes, Johnny Depp και ο ιδρυτής του Twitter Jack Dorsey, έχουν ήδη πουλήσει NFT πιστοποιητικά της δουλειάς τους για μεγάλα ποσά. Ένα άλλο πασίγνωστο meme που πωλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι και το Nyan Cat, το οποίο δημοπρατήθηκε για €475.658.

Ο αγοραστής του δημοφιλούς βίντεο θα έχει την ευκαιρία να αναδημιουργήσει τη σύγχρονη απόδοση του κλασσικού κλιπ που θα περιλαμβάνει τους αρχικούς πρωταγωνιστές, τον Χάρι και τον Τσάρλι. Τώρα 17 και 15 ετών αντίστοιχα, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσουν μία «επανάληψη».

Ενημέρωση

Τελικά, το βίντεο θα παραμείνει στο YouTube. Όπως αποφάσισε ο νέος ιδιοκτήτης, το βίντεο είναι σημαντικό κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Μέλος της οικογένειας μίλησε με τον αγοραστή μετά τη δημοπρασία ο οποίος θεωρεί ότι το βίντεο δεν πρέπει να καταργηθεί. Αντιθέτως, προτιμά να συνεχίσει να προβάλλεται στο YouTube για να το απολαμβάνουν όλοι οι χρήστες αλλά ταυτόχρονα να διατεθεί και ως NFT. 

  • Confused 13
  • Sad 2