Η X, η εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Twitter, χορήγησε μετοχές στους υπαλλήλους της τη Δευτέρα, οι οποίες φανερώνουν ότι η αξία της είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αξία αυτή είναι μειωμένη κατά περίπου 55% από τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε ο Elon Musk για να αγοράσει την εταιρεία πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η New York Times

Ο Musk πλήρωσε 54,20 δολάρια ανά μετοχή για να αγοράσει το Twitter πριν λίγο παραπάνω από ένα χρόνο. Ο δισεκατομμυριούχος έχει από τότε δηλώσει ότι πλήρωσε ένα υπερβολικό τίμημα για το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τον Μάρτιο, έγραψε σε email προς τους εργαζομένους ότι πίστευε πως η εταιρεία άξιζε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα έγγραφα για τις νέες χορηγήσεις μετοχών, η X δήλωσε ότι οι μετοχές θα προσφέρονταν στα 45 δολάρια ανά μετοχή υπό τη μορφή μονάδων περιορισμένων μετοχών, τις οποίες οι υπάλληλοι μπορούν να κερδίσουν με την πάροδο του χρόνου. Οι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται σε μετρητά με το ποσό των 54,20 δολαρίων για οποιεσδήποτε εκκρεμείς μετοχές που τους είχαν χορηγηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, δήλωσε η εταιρεία. Δεν είναι σαφές πάντως γιατί η τιμή της μετοχής δεν έχει πέσει με το ίδιο ποσοστό όσο η αποτίμηση της εταιρείας, αν και η X θα μπορούσε να έχει αλλάξει απλά τον αριθμό των εκδοθεισών μετοχών. 

Κατά τη διάρκεια του έτους που κατέχει το Twitter, ο κ. Musk έχει αναδιαμορφώσει την εταιρεία και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Πάνω από το 80% των 7.500 υπαλλήλων της είτε έχουν παραιτηθεί είτε έχουν απολυθεί. Παράλληλα έχει αλλάξει τη διαδικασία επαλήθευσης της υπηρεσίας, καθώς και τους κανόνες τροποποίησης περιεχομένου. Η διαφήμιση, η κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας, μειώθηκε κατά σχεδόν 60% το καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Ο κ. Musk επίσης επιβάρυνε την εταιρεία με δισεκατομμύρια δολάρια χρέους για να βοηθήσει στην πληρωμή της εξαγοράς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε το διάσημο αστείο για τo κόστος αγοράς μιας εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, ρωτώντας και απαντώντας ο ίδιος: "Πώς κάνεις μια μικρή περιουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αγοράζοντας μια μεγάλη".

Ο κ. Musk έχει πει ότι παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση της εταιρείας για την επέτειο ενός έτους από τη συμφωνία, εξήγησε πώς πίστευε ότι η X θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια εφαρμογή πολλαπλών σκοπών με μια σειρά από δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών γνωριμιών και προσλήψεων, σύμφωνα με ηχογράφηση που περιήλθε στην κατοχή των New York Times. «Μετατρέπουμε γρήγορα την εταιρεία από αυτό που ήταν, το Twitter 1.0, στην εφαρμογή των πάντων με μια εφαρμογή πλήρους φάσματος όπου μπορείτε ουσιαστικά να κάνετε τα πάντα στο σύστημά μας», είπε ο κ. Musk στους υπαλλήλους.

Η Linda Yaccarino, διευθύνουσα σύμβουλος της X, προσέφερε τα δικά της λόγια ενθάρρυνσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Για τους ανθρώπους που δεν βλέπουν ακόμη το όραμά μας, τους ανθρώπους που δεν βλέπουν τι συμβαίνει εδώ στην X, σταματήστε να ασχολείστε μαζί τους. Μην τους δίνετε σημασία».