Το Bluesky, η εναλλακτική πρόταση στο Twitter -από τον συνιδρυτή του τελευταίου Jack Dorsey- είναι πλέον διαθέσιμη με τη μορφή κλειστής έκδοσης beta στο App Store για συσκευές iOS.

Η εφαρμογή, που είναι προσβάσιμη μόνο με πρόσκληση, σύντομα θα ενταχθεί στο πολυπληθές πεδίο των εκκολαπτόμενων ανταγωνιστών του Twitter, που συμπεριλαμβάνει το Mastodon. Όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Jack Dorsey μπορούν να υποβάλουν τη διεύθυνση email τους για να εγγραφούν στη λίστα αναμονής. Η εφαρμογή Bluesky δανείζεται σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από το Twitter ωστόσο έχει και ορισμένα διαφορετικά στοιχεία όπως το «What’s up?» στη θέση του «What’s happening?» ενώ η διαδικασία δημιουργία μίας ανάρτησης -που μπορεί να περιλαμβάνει και εικόνες- είναι ιδιαίτερα απλουστευμένη, καθώς δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την επιλογή του κουμπιού «+».

Φυσικά, περιλαμβάνει γνωστές λειτουργίες όπως η αναζήτηση, η παρακολούθηση χρηστών και η προβολή των αναρτήσεών τους στο timeline «Home».

Το Bluesky ξεκίνησε το 2019 ως ένα παράλληλο εγχείρημα του Jack Dorsey και χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το Twitter. Όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο συνιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, που τότε βρισκόταν στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, θεωρούσε το Bluesky ως μια περισσότερο «ανοικτή» εναλλακτική λύση σε ένα όλο και πιο συγκεντρωτικό Twitter. Στη συνέχεια, το Bluesky αποσπάστηκε από το Twitter και ξεκίνησε να λειτουργεί ανεξάρτητα ως εταιρεία από το 2021. Ο Jack Dorsey πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από τον εταιρικό ή κυβερνητικό έλεγχο και ότι μόνο όσοι αναρτούν περιεχόμενου θα έπρεπε να έχουν τη δύναμη να το αφαιρούν. Επιπλέον, αν και έχει παραδεχτεί ότι η απόφαση του Twitter να θέσει εκτός πλατφόρμας τον Donald Trump, μετά τις κατηγορίες για υποκίνηση της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν «η σωστή απόφαση» εξέφρασε την ανησυχία του ότι έθεσε ένα προηγούμενο που βάζει σε κίνδυνο το «ελεύθερο και ανοικτό παγκόσμιο διαδίκτυο».

Το αν θα καταφύγουν στο Bluesky οι σημερινοί χρήστες του Twitter, και μάλιστα κατά μεγάλους αριθμούς για να καταστεί σημαντική η διαφορά στη πλατφόρμα, παραμένει άγνωστο. Λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν μία εναλλακτική λύση -καθώς έχουν την άποψη ότι ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδιοκτήτης Elon Musk ασπάζεται ακροδεξιά πρόσωπα και την ακροδεξιά ιδεολογία- δεν το βρίσκουμε παράλογο να προχωρήσουν στη μετάβαση.