Ο Donald Trump μπορεί να συμμετάσχει ξανά στο Twitter, όπως ανακοίνωσε ο Elon Musk τα ξημερώματα.

Ο Musk δικαιολόγησε την απόφαση αυτή με βάση τα αποτελέσματα σε μια προσωπική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ο λογαριασμός @realDonaldTrump και τα tweets του είναι και πάλι πλήρως ορατά, λίγες ημέρες αφότου ο Trump επιβεβαίωσε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Λίγο αφότου ανέλαβε τον έλεγχο του κοινωνικού δικτύου, ο Musk δήλωσε ότι δεν θα επαναφέρει κανέναν απαγορευμένο λογαριασμό έως ότου η εταιρεία δημιουργήσει και συγκαλέσει «ένα συμβούλιο συντονισμού περιεχομένου με ευρέως διαφορετικές απόψεις». Αντ' αυτού, το βράδυ της Παρασκευής, καθώς ο κόσμος αποσύρθηκε για το Σαββατοκύριακο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Musk αποφάσισε να κάνει δημοσκόπηση στους δικούς του followers στο Twitter. “Να επαναφερθεί ο λογαριασμός του πρώην προέδρου Trump;", ήταν το ερώτημα της δημοσκόπησης, δίνοντας ως μοναδικές επιλογές τα "Ναι" και "Όχι". "Vox Populi, Vox Dei", πρόσθεσε σε ένα επόμενο tweet, που σημαίνει στα λατινικά "η φωνή του λαού είναι η φωνή του Θεού".

Οι απαντήσεις "Ναι" κέρδισαν με μια μικρή διαφορά 52-48%. Δεν είναι σαφές πόσες από αυτές μπορεί να ήταν bots αφού ο ίδιος ο Musk άφησε να εννοηθεί ότι η δημοσκόπηση δέχθηκε επίθεση από bots. Ο Musk προσπάθησε επίσης ως γνωστόν να ξεφύγει από τη συμφωνία με το Twitter, υποστηρίζοντας ότι το 20% των λογαριασμών του Twitter ήταν ψεύτικοι, ενώ κάποτε πρότεινε ότι τα bots ήταν υπεύθυνα για τα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης δημοσκόπησής του σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πάνω από 134 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τη δημοσκόπηση, σύμφωνα με τον ίδιο τον Musk, αν και οι συμμετοχές κυμάνθηκαν στα 15 εκατομμύρια. Αυτό υποδηλώνει ότι μόνο το 11% περίπου όσων την είδαν πάτησαν ένα από τα κουμπιά.

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Musk πήρε πράγματι την απόφαση με βάση τη δημοσκόπηση ή αν η κίνηση αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη. Τον Νοέμβριο του 2021, πούλησε το 10% των μετοχών του Tesla, αφού έκανε δημοσκόπηση με τους followers του και η πλειοψηφία απάντησε ότι θα έπρεπε να το κάνει. Τότε, έγραψε: «Θα τηρήσω τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, όποια και αν είναι τα αποτελέσματά της». Όμως η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι είχε ήδη λάβει την απόφαση να πουλήσει αυτές τις μετοχές από τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες νωρίτερα, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου συναλλαγών που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει τα στελέχη από τις εσωτερικές συναλλαγές.

Η πρόσβαση του πρώην προέδρου από το Twitter απαγορεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2021, "λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης της βίας" μετά τον ρόλο του Trump στην υποκίνηση των επιθέσεων στο Καπιτώλιο δύο μέρες πριν. Το Twitter δήλωσε τότε ότι τα μηνύματα του Trump παραβίαζαν τους κανόνες του για την εξύμνηση της βίας. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, οι επισκέπτες του προφίλ του στο Twitter έβλεπαν ένα μήνυμα "αναστολής λογαριασμού", αντί να βλέπουν τα tweets.

image.png.30ac37070d3a3c2d7496819e05880f88.png

Κατά τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης διαδικασίας εξαγοράς του Twitter, ο Musk δήλωσε ότι θα αποκαθιστούσε τον λογαριασμό του Trump. «Νομίζω ότι δεν ήταν σωστό να απαγορευτεί η πρόσβαση στον Donald Trump», δήλωσε ο Musk τον Μάιο. «Νομίζω ότι αυτό ήταν λάθος γιατί αποξένωσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας και δεν είχε τελικά ως αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι απόψεις του Donald Trump... Οπότε υποθέτω ότι η απάντηση είναι ότι θα ανέτρεπα την απαγόρευση».

Για την ώρα δεν είναι σαφές αν ο Trump θα επιστρέψει στο Twitter ή όχι. Μετά την αποπομπή του από το Twitter, ο Trump εντάχθηκε στο Truth Social, μια δεξιά εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος. Μετά τα σχόλια του Musk σχετικά με το αν θα του επιτραπεί να επιστρέψει στο Twitter, ο Trump δήλωσε ότι θα παραμείνει στο Truth Social ανεξάρτητα από το αν θα προσκληθεί να επιστρέψει. «Το Twitter έχει γίνει πολύ βαρετό. Έχουν ξεφορτωθεί πολλές καλές φωνές στο Twitter, πολλές από τις συντηρητικές φωνές τους», είχε δηλώσει τότε ο Trump.

Το Σάββατο, αφού ρωτήθηκε για τη δημοσκόπηση του Musk κατά τη διάρκεια ενός Q&A, ο Trump άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην ξαναγίνει μέλος, λέγοντας: «Δεν νομίζω, γιατί δεν βλέπω κανένα λόγο γι' αυτό». Όμως ο Trump είπε επίσης στους οπαδούς του στο Truth Social να ψηφίσουν για τη δημοσκόπηση στο Twitter το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου τρεις ώρες πριν κλείσει η δημοσκόπηση.

image.png.2fa9aac40acd656bfa55197c309928d6.png

Ο Musk έχει περιγράψει τον εαυτό του ως κεντρώο στο παρελθόν, αλλά τον Μάιο του 2022 δήλωσε ότι «δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς και θα ψηφίσει Ρεπουμπλικάνους». Λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Musk πρότεινε δημοσίως στους οπαδούς του να ψηφίσουν και αυτοί τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο CEO του Twitter ανακοίνωσε επίσης ότι οι λογαριασμοί των Jordan Peterson, Kathy Griffin, και The Babylon θα αποκατασταθούν, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο προαναφερθέν συμβούλιο συντονισμού περιεχομένου που έχει(;) συσταθεί. Επιπλέον δεν έκανε καμία αναφορά στο συμβούλιο αυτό παράλληλα με την αποψινή απόφαση για την επαναφορά του Trump. Δεν είναι σαφές τι συνέβη με την υπόσχεσή του ότι «δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για το περιεχόμενο ή την επαναφορά λογαριασμών πριν συγκληθεί αυτό το συμβούλιο».

Αν τελικά ο Trump αποφασίσει να επιστρέψει στο Twitter, θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις αμερικανικές εκλογές του 2024, με τον πρώην πρόεδρο να έχει και πάλι στην κατοχή του το αγαπημένο του μεγάφωνο: έναν λογαριασμό στο Twitter που παρακολουθούν τα MME του κόσμου, έχοντας παράλληλα και την έμμεση υποστήριξη του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας.

  • Like 14
  • Thanks 2
  • Confused 1
  • Sad 2