Το Twitter ανέστειλε τους λογαριασμούς πολλών διακεκριμένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τον Elon Musk, μεταξύ των οποίων ο Ryan Mac των New York Times, ο Donie O'Sullivan του CNN, ο Drew Harwell της Washington Post, ο Micha Lee του The Intercept, ο Matt Binder του Mashable, ο Aaron Rupar και ο Tony Webster.

Πριν μερικές ώρες, ο Musk μπήκε σε ένα Twitter Space για να προσπαθήσει να εξηγήσει το γιατί, και έτρεξε μια δημοσκόπηση που ζητούσε πότε θα πρέπει να επιτραπεί και πάλι η πρόσβαση στους δημοσιογράφους. Παράλληλα το Twitter δεν δημοσιεύει πλέον μηνύματα που περιέχουν links από την ανταγωνιστική υπηρεσία Mastodon.

Αρχικά, οι δημοσιογράφοι που αποκλείστηκαν από το Twitter φαίνεται ότι όλοι τους δημοσίευσαν tweet σχετικά με τις προσπάθειες του Musk να διακόψει την κοινοποίηση της θέσης του ιδιωτικού του τζετ, αποκλείοντας την πρόσβαση στο λογαριασμό ElonJet. Περιέργως, οι λογαριασμοί που δεν μπορούν να δημοσιεύσουν μηνύματα, μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν στα Twitter Spaces που αποτελούν ζωντανές ηχητικές συνομιλίες. Σε ένα Space που περιλάμβανε τους Harwell, Binder και τον λογαριασμό ElonJet, ο Musk προσπάθησε τελικά να δώσει εξηγήσεις.

Σε αυτή τη συζήτηση, ο Musk κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για "προσπάθεια αποφυγής του αποκλεισμού". Μόλις απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο λογαριασμό ElonJet, , ο ιδιοκτήτης του δημιούργησε λογαριασμούς στο Facebook και στο Mastodon. Οι παραπάνω δημοσιογράφοι, δημοσίευσαν στους λογαριασμούς τους συνδέσμους προς αυτές τις σελίδες, με τον Musk να υποστηρίζει ότι με την κίνηση αυτή «προσπαθούσαν να παρακάμψουν την απαγόρευσή του».

O Harwell της Washington Post ρώτησε τον Musk πώς η απόφαση του να απαγορεύσει την κοινή χρήση λογαριασμών σε άλλους ιστότοπους του ElonJet -καθώς και σε δημοσιογράφους που αναφέρουν το περιστατικό- διέφερε από την προηγούμενη αντιμετώπιση από το Twitter ενός δημοσιεύματος της New York Post σχετικά με ένα φορητό υπολογιστή που περιείχε προσωπικές πληροφορίες του Hunter Biden. Το 2020, το Twitter πήρε την απόφαση να μπλοκάρει τους συνδέσμους προς την ιστορία της New York Post.

Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την απόφαση για το συντονισμού του περιεχομένου, δημοσιεύθηκαν στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα - με την υποστήριξη του Musk. Τον Απρίλιο ο ίδιος έγραψε στο Twitter ότι η αναστολή του λογαριασμού της “The New York Post” λόγω της ιστορίας «ήταν προφανώς απίστευτα ανάρμοστη». Ο Musk μάλιστα προκάλεσε τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών λέγοντας: «Αυτό θα είναι φοβερό» και τουιτάροντας ένα emoji ποπ κορν. Κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης, αποκαλύφθηκε η email διεύθυνση του συνιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey.

Ο Musk απάντησε στον Harwell λέγοντας: «Αν δημοσιεύεις ιδιωτικές πληροφορίες, θα αποβληθείς. Αυτό είναι όλο. Τέλος». Στη συνέχεια αποχώρησε από τη συζήτηση.

Σε email προς το The Verge, η επικεφαλής του τμήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, Ella Irwin, επισήμανε μια ενημέρωση πολιτικής που έκανε χθες η εταιρεία και η οποία απαγορεύει την κοινοποίηση "ζωντανών πληροφοριών τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που μοιράζονται απευθείας στο Twitter ή συνδέσμων σε URL(s) τρίτου μέρους για διαδρομές ταξιδιού".

«Χωρίς να σχολιάζω συγκεκριμένους λογαριασμούς, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα αναστείλουμε κάθε λογαριασμό που παραβιάζει τις πολιτικές μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέτει σε κίνδυνο άλλους χρήστες», ανέφερε η Irwin στο email. «Δεν κάνουμε εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική για δημοσιογράφους ή οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό».

Σε ένα tweet νωρίτερα το βράδυ, ο Musk δήλωσε για τις απαγορεύσεις: «Δημοσίευσαν την ακριβή τοποθεσία μου σε πραγματικό χρόνο, ουσιαστικά τις συντεταγμένες δολοφονίας, σε (προφανή) άμεση παραβίαση των όρων υπηρεσίας του Twitter». Ο λογαριασμός ElonJet στους συνδέσμους για τους οποίους διαμαρτύρεται, μοιράζεται αυτόματα δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή πτήσης του ιδιωτικού τζετ του Elon Musk, χωρίς αυτή να περιλαμβάνει τη λίστα επιβατών.

Λογαριασμοί όπως ο ElonJet -και οι ομοίως αποκλεισμένοι CelebJet και RUOligarchJets- χρησιμοποιούνται συχνά από ακτιβιστές του κλίματος για να αναδείξουν τις κατάφωρες επιπτώσεις που έχουν τα ιδιωτικά τζετ στο περιβάλλον. Ο Musk, η Kylie Jenner, η Kim Kardashian και η Taylor Swift έχουν δεχθεί φέτος πυρά για τη χρήση τζετ, όταν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς με λιγότερο επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο Musk έχει εδώ και καιρό πρόβλημα με την κοινοποίηση της τοποθεσίας του ιδιωτικού του τζετ σε πραγματικό χρόνο. Κάποια στιγμή, έφτασε στο σημείο να προσφέρει χιλιάδες δολάρια στον διαχειριστή του λογαριασμού @ElonJet για να τον βγάλει εκτός λειτουργίας. Την Τετάρτη, άφησε να εννοηθεί ότι ο λογαριασμός είχε χρησιμοποιηθεί από έναν "τρελό διώκτη" για να βρει και να ανέβει στο καπό ενός αυτοκινήτου που μετέφερε ένα από τα παιδιά του. Πάντως για την περίπτωση αυτή, δεν είναι σαφές πώς η τοποθεσία του τζετ οδήγησε τον διώκτη σε ένα αυτοκίνητο. Στη συνέχεια ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο του υποτιθέμενου διώκτη και την πινακίδα κυκλοφορίας του με τη λεζάντα: «Αναγνωρίζει κανείς αυτό το άτομο ή το αυτοκίνητο;»

Την ίδια ημέρα, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό @ElonJet, τον λογαριασμό που ανήκε στον ιδιοκτήτη του Jack Sweeney, καθώς και άλλους λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο ίδιος και οι οποίοι παρακολουθούσαν τις τοποθεσίες των ιδιωτικών τζετ χρησιμοποιώντας δημόσια προσβάσιμα δεδομένα. Σήμερα, το moderation επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και δημοσιογράφους που έκαναν tweet σχετικά με την κατάσταση. 

image.png.e56c49cdd39f19b163af30fec5a847d3.png

Ο Musk διεξήγαγε επίσης μια από τις αγαπημένες του δημοσκοπήσεις, ρωτώντας πότε θα πρέπει να επαναφέρει στην υπηρεσία τους δημοσιογράφους που έκαναν tweet για το "ElonJet". Το "Τώρα" κέρδισε με 43% των ψήφω ενώ το "Σύντομα" ήταν δεύτερο με 38,1%. Λίγο αργότερα, ο Musk δήλωσε ότι θα ξανακάνει τη δημοσκόπηση επειδή η αρχική είχε πάρα πολλές επιλογές, δημοσιεύοντας αυτή τη φορά μια δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία θα διαρκέσει για 24 ώρες. Αυτή τη στιγμή, το "τώρα" εξακολουθεί να κερδίζει.

Οι δημοσκοπήσεις του Musk υποτίθεται ότι έχουν βαρύτητα στις αποφάσεις του για το συντονισμού περιεχομένου στο Twitter. Προηγουμένως, έχει δηλώσει ότι επανέφερε το λογαριασμό του Trump καθώς και άλλους λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί στο παρελθόν, με βάση τα αποτελέσματα προσωπικών δημοσκοπήσεων.

Και αυτό δεν είναι όλο. Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται ότι το Twitter δεν αφήνει τους χρήστες του να δημοσιεύουν συνδέσμους στο ανταγωνιστικό αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο Mastodon. Με βάση δοκιμές, το Twitter εμφανίζει σφάλμα ότι «δεν μπορεί να ολοκληρώσει αυτό το αίτημα επειδή ο σύνδεσμος που περιέχεται μέσα έχει αναγνωριστεί από το Twitter ή τους συνεργάτες ως δυνητικά επιβλαβής». Το ίδιο μήνυμα εμφανίζεται κατά την προσπάθεια δημοσίευσης tweet που περιέχει links προς Mastodon.social, Mastodon.lol, Mastodon.xyz, Mastodon.au, Mastodon.ie, Mastodon.scot, Mastodonapp.uk, Mastodon.world και άλλα παρεμφερή domains. Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα, ο λογαριασμός του Mastodon στο Twitter ανεστάλη αφού δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο προς τον λογαριασμό ElonJet στο Mastodon.

«Δεν έχω λάβει καμία απολύτως επικοινωνία από το Twitter, εκτός από μια ειδοποίηση στην κορυφή του feed μου ότι είμαι μόνιμα αποκλεισμένος και σε read-only κατάσταση», δήλωσε ο Rupar, ένας από τους δημοσιογράφους που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, σε email του στο The Verge. «Δεν έχω ιδέα τι θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει αυτό». Στο Substack του, ο ίδιος αναφέρει ότι χθες δημοσίευσε ένα tweet «σημειώνοντας ότι ο λογαριασμός ElonJet που ανεστάλη από το Twitter ήταν ακόμα ενεργός στο Facebook, με έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα στο Facebook».

Μια δήλωση του εκπροσώπου των New York Times, Charlie Stadtlander, απηχεί το κλίμα, λέγοντας ότι «ούτε οι Times ούτε ο Ryan έχουν λάβει κάποια εξήγηση για το γιατί συνέβη αυτό. Ελπίζουμε ότι οι λογαριασμοί όλων των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και ότι το Twitter θα δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση για την ενέργεια αυτή». Το CNN δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία χαρακτήρισε την αναστολή της O'Sullivan «ανησυχητική χωρίς να αποτελεί έκπληξη» προσθέτωντας ότι θα "επανεκτιμήσει" τη σχέση του με το Twitter με βάση την εξήγηση που θα λάβει για την απαγόρευση.

Οι αποκλεισμοί δεν φαίνεται να περιορίζονται εξ ολοκλήρου στους δημοσιογράφους. Ο λογαριασμός του σχολιαστή Keith Olbermann έχει ανασταλεί, όπως και ο λογαριασμός στο Twitter για το ADS-B Exchange, το οποίο περιγράφει τον εαυτό του ως «τη μεγαλύτερη στον κόσμο πηγή ανοιχτών μη αποκλεισμένων και αφιλτράριστων δεδομένων πτήσης για τους λάτρεις του είδους». Ο λογαριασμός πρόσφατα έκανε quote-retweet σε κάποιον που προσπαθούσε να εντοπίσει το τζετ του Musk, σύμφωνα με το αρχείο του WayBack Machine.

  • Like 4
  • Thanks 1