Ο Elon Musk, ιδιοκτήτης του X -πρώην Twitter- εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο νόμο κατά της παραπληροφόρησης που ψηφίστηκε πρόσφατα στο μπλοκ, αναφέρει το Insider.

Ο Musk είναι "όλο και πιο απογοητευμένος" με το γεγονός ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), δήλωσε στο δημοσίευμα άτομο που γνωρίζει την εταιρεία. Ο DSA έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώνει και να προστατεύει τους χρήστες στο διαδίκτυο από επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο, παραπληροφόρηση και παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας του λόγου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Musk έχει συζητήσει την απόσυρση της πλατφόρμας από την Ε.Ε ως έναν τρόπο για να αποφύγει την παραβίαση του νόμου, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει πιθανό πρόστιμο έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας. Μία άλλη ανταγωνιστική πλατφόρμα, το Threads της Meta, δεν είναι διαθέσιμο στην Ε.Ε από την πρώτη μέρα λειτουργίας, για παρόμοιους λόγους.

Η είδηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι "ερευνά επίσημα" τη συμμόρφωση της X με τον νέο νόμο. Ο επικεφαλής της βιομηχανίας Thierry Breton ζήτησε επίσημα λεπτομερείς πληροφορίες από την πλατφόρμα σχετικά με τις ενέργειές της για τον περιορισμό και την αφαίρεση επιβλαβών ή επικίνδυνων πληροφοριών.

Το αν ο Musk θα αποσύρει το X από την ΕΕ, όπου βρίσκεται το 9% της παγκόσμιας βάσης χρηστών του, είναι αβέβαιο προς το παρόν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που παίρνει τολμηρές αποφάσεις από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της κοινωνικής πλατφόρμας πέρυσι. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο ίδιος αποφάσισε να κλείσει σχεδόν όλα τα γραφεία της εταιρείας εκτός Η.Π.Α, ενώ τον περασμένο μήνα απέλυσε αρκετούς ακόμη εργαζόμενους, υπεύθυνων για θέματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, σε μια περικοπή της τάξης του 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της X από τότε που απέκτησε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

  • Like 5
  • Sad 1