Το  Χ -πρώην γνωστό ως Twitter- θέτει σε κυκλοφορία μια νέα συνδρομή με την ονομασία"Not A Bot" αξίας 1 δολαρίου ετησίως για νέους χρήστες που εγγράφονται μέσω του ιστότοπου στη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. 

Σύμφωνα με το X, το πρόγραμμα στοχεύει στην "ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, της χειραγώγησης και της δραστηριότητας bot" στην πλατφόρμα. Εκτός από το τέλος του 1 δολαρίου, οι νέοι χρήστες της υπηρεσίας που συνδέονται μέσω της ιστοσελίδας στις χώρες αυτές, θα πρέπει να επαληθεύουν τους λογαριασμούς τους με έναν αριθμό τηλεφώνου.

Η ανακοίνωση δεν εξηγεί γιατί η συνδρομή περιορίζεται στη web έκδοση του X και μόνο σε δύο χώρες αρχικά. Ένας πιθανός λόγος π;antvw είναι η στόχευση σε περιοχές όπου η X έχει δει περισσότερες εγγραφές bot από την ιστοσελίδα σε σχέση με την εφαρμογή για smartphones.
Η απαίτηση ύπαρξης συνδρομής (έστω και με αυτό το χαμηλό κόστος) και επαλήθευσης μέσω τηλεφώνου καθιστά πιο δύσκολη τη γρήγορη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών bot σε κλίμακα. Η Νέα Ζηλανδία και οι Φιλιππίνες μπορεί να είναι δοκιμαστικές αγορές για αυτή την προσέγγιση πριν η εταιρεία την επεκτείνει και σε άλλες χώρες, κάτι που δείχνει το πιθανότερο σενάριο με βάση και προηγούμενες δηλώσεις του Musk, του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας.

Παραδόξως, οι όροι του X αναφέρουν ότι η συνδρομή του 1 δολαρίου θα είναι επίσης διαθέσιμη στις εφαρμογές που κυκλοφορεί για iOS και Android, σε αντίθεση με την ανάρτηση του Support Center που αναφέρει ότι προς το παρόν αυτή προορίζεται μόνο για την web έκδοση.
Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι οι νέοι χρήστες που συνδέονται μέσω της ιστοσελίδας του X και παραλείπουν τη συνδρομή, μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε ενέργειες "ανάγνωσης", όπως η προβολή αναρτήσεων και η αναπαραγωγή βίντεο. Όλες οι άλλες λειτουργίες απαιτούν την εγγραφή με 1 δολάριο ετησίως προκειμένου να γίνουν λειτουργικές.

Ουσιαστικά, το X ελπίζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα bot κάνοντας λίγο πιο δύσκολο για τους νέους λογαριασμούς να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση δωρεάν, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες. Παρόλο που πιθανότατα δεν είναι μια τεράστια πηγή εσόδων, η προσθήκη έστω και μικρής τριβής για τους νέους λογαριασμούς θα μπορούσε να αποτρέψει τους spammers και τους χειριστές bot, αν και ο ίδιος ο Musk δηλώνει ότι ως μέτρο δεν είναι η απόλυτη στο πρόβλημα ενώ κινδυνεύει να προκαλέσει σύγχυση και στους κανονικούς χρήστες.

To νέο πρόγραμμα αποτελεί επιπλέον χρέωση της κύριας συνδρομής του X των 8 δολαρίων το μήνα. Ο Musk έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της εξαγοράς του Twitter ότι πιστεύει ότι η χρέωση θα εμποδίσει τις στρατιές bot, αν και εκτιμάται ότι ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των χρηστών πληρώνει.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 1