Το Ίδρυμα Wikimedia στοχεύει στην εξάλειψη της «αρνητικής συμπεριφοράς».

Το Ίδρυμα Wikimedia ανακοίνωσε τον πρώτο Καθολικό Κώδικα Συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση περιστατικών παραπληροφόρησης και παρενόχλησης στο Wikipedia. Το Ίδρυμα αναφέρει ότι οι κανόνες αναγράφουν ακριβώς ποιες συμπεριφορές είναι πλέον αποδεκτές.

Ο νέος κώδικας απαγορεύει ρητά στους χρήστες του Wikipedia να προσθέτουν σκόπιμα ψευδείς ή προκατειλημμένες πληροφορίες σε άρθρα, καθώς και να παρενοχλούν άλλους εντός και εκτός της πλατφόρμας. Απαγορεύεται η χρήση χυδαίων λέξεων και στερεοτύπων, το doxxing (η αποστολή προσωπικών δεδομένων σε άλλους χρήστες για λόγους εκδίκησης), η ρητορική μίσους αλλά και οι απειλές βίας. Επιπλέον, οι κανόνες αποσκοπούν στο να σταματήσουν την κατάχρηση εξουσίας, προνομίων ή επιρροής.

Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να πιστέψουν πως οι τροποποιήσεις έγιναν για καλό σκοπό, να βοηθήσουν τους νέους χρήστες και να δείχνουν αμοιβαίο σεβασμό σε όλους. Το Ίδρυμα υπογράμμισε επίσης τη δέσμευσή του για δημιουργία χώρων που προωθούν την ποικιλομορφία της σκέψης, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ηλικίας, του πολιτισμού και της γλώσσας.

Η Maria Sefidari, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Wikimedia, δήλωσε:

Ο Καθολικός Κώδικας Συμπεριφοράς σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της αποστολής μας για τη δημιουργία ενός φιλόξενου, ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για τους χρήστες που συνεισφέρουν, και ένα πιο ανοιχτό και ισχυρό κίνημα για ελεύθερη γνώση.

Αν και οι εθελοντές του Wikipedia ήταν αυτοί που καθιέρωσαν κάποιους βασικούς κανόνες και πρότυπα, δεν είχε υπάρξει έως και σήμερα ένα καθολικό σύνολο κανόνων. Περισσότεροι από 1.500 εθελοντές από όλο τον κόσμο βοήθησαν στη διαμόρφωση του κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος έχει μέγεθος περίπου 1.600 λέξεων. Το επόμενο στάδιο του έργου είναι το Ίδρυμα και οι εθελοντές να βρουν τρόπους ώστε να εφαρμόσουν και να επιβάλουν τους κανόνες σε όλα τα επόμενα projects του Wikipedia.