Ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε μέσω δημοσιεύματος η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace εναντίον της Microsoft και άλλων τεχνολογικών εταιρειών για την τροφοδότηση των κέντρων δεδομένων τους με άνθρακα και πυρηνικές πηγές, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα εναλλακτικές πηγές ενέργειας στις εγκαταστάσεις της. Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της Greanpeace είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα τις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ολόκληρες φάρμες από κέντρα δεδομένων που διατηρεί, κυρίως για τις Cloud υπηρεσίες της.

 

Η προσπάθεια ονομάζεται Data Plant και θα επιτρέπει σε κάθε εγκατάσταση server να διατηρεί τα δικά της κελιά ενέργειας. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να συνδέεται στην “κανονική” ροή ρεύματος η οποία θα λειτουργεί ως δευτερεύουσα επιλογή ενώ επίσης θα μπορούσε να εγκατασταθεί χωρίς να συνδέεται καθόλου με την κανονική ροή, εάν βρίσκεται σε μακρινή απόσταση.

 

Το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται θα προέρχεται από μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Αναλυτικότερα, το Data Plant θα χτιστεί επάνω σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και χωματερές. Στη συνέχεια τα κελιά θα τροφοδοτούνται από μεθάνιο το οποίο θα παράγεται από τις παραπάνω εγκαταστάσεις.

 

data-plants-water-treatment.jpg

 

Η Microsoft αναφέρει ότι οι εκπομπές που θα παραχθούν είναι μηδενικές συγκριτικά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ακόμη ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορες πόλεις για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου του Data Plant.

 

Link.png Site: neowin.net