Η Microsoft έφτασε την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για πρώτη φορά στην 48χρονη ιστορία της.

Είναι η δεύτερη εταιρεία, μετά την Apple, που φτάνει στην αποτίμηση-ορόσημο, αφού η μετοχή της Microsoft σημείωσε άνοδο 1,5% κατά τη διαπραγμάτευση στο NASDAQ την Τετάρτη.

Η Apple έφτασε για πρώτη φορά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης πριν από δύο χρόνια, κάτι περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Η Microsoft και η Apple ανταλλάσσουν θέσεις για την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Microsoft να ξεπερνά για λίγο την Apple νωρίτερα αυτό το μήνα. Αντίστοιχα, η Microsoft χρειάστηκε 2.5 χρόνια για να ανεβάσει την κεφαλοποίησή της από τα 2 στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει ράλι τους τελευταίους μήνες, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την όλη συζήτηση γύρω από το AI. Η Microsoft ανακοίνωσε την τιμολόγηση της υπηρεσίας Copilot for Microsoft 365 πέρυσι, με τους επενδυτές να ανταποκρίνονται, κάτι που έφερε μια αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής της μετοχής. Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία δεν έχει επιβραδύνει τις ανακοινώσεις AI, έχοντας σχετικά νέα για χαρακτηριστικά και προϊόντα σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση.

image.png.43cdda7e41019f8ca4db242c14073a05.png

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τιμή της μετοχής της Microsoft έχει μετατοπιστεί από τα 107 δολάρια τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι την τρέχουσα τιμή της που είναι περίπου 404 δολάρια. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή συγκριτικά με την τιμή που ίσχυε κατά τη διάρκεια των ετών του πρώην CEO, Steve Ballmer στην ηγεσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας πριν από σχεδόν 10 χρόνια, προχωρόντας σε εντυπωσιακές εξαγορές όπως της Mojang (δημιουργού του Minecraft), του LinkedIn, του GitHub και του Xamarin. Ένας από τους στόχους ήταν να μπορέσει η Microsoft να πλοηγηθεί σε έναν κόσμο όπου απέτυχε να έχει παρουσία στα smartphones με τα Windows Phone. Ο χώρος του gaming είναι ένας από αυτός, με πιο ενδεικτική την εξαγορά της Activision-Blizzard με το ποσό των 68,7 δις. δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft, υπό τον Nadella, απέκτησε επίσης αρκετές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και επένδυσε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI. Οι επενδύσεις έχουν αποδώσει καρπούς στον αγώνα της Microsoft να θέσει την τεχνητή νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή του λογισμικού και των υπηρεσιών της με το Copilot. Θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς αυτό αποδίδει από πλευράς εσόδων την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Microsoft για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2024.

  • Like 2
  • Sad 1