Η σαπουνόπερα εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft φτάνει στο τέλος της με την άρση και του τελευταίου εμποδίου.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Microsoft συμφώνησε σε παραχωρήσεις που αφορούν τις ανησυχίες σχετικά με το cloud gaming. Η ρυθμιστική έγκριση πλέον απομακρύνει και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Microsoft αναθεώρησε τη συμφωνία, μεταφέροντας στη Ubisoft τα δικαιώματα που αφορούν το cloud streaming για τα τρέχοντα και μελλοντικά παιχνίδια της Activision, για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η CMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η "αλλαγή παιχνιδιού" προωθεί επαρκώς τον ανταγωνισμό στον αναπτυσσόμενο χώρο του cloud gaming.
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η παραχώρηση διασφαλίζει ότι η Microsoft δεν μπορεί να αποκτήσει “απόλυτο έλεγχο σε αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά”. Με την ανάπτυξη του cloud gaming να επιταχύνεται, η CMA πιστεύει ότι η παρέμβασή της θα προσφέρει στους καταναλωτές καλύτερες τιμές, υπηρεσίες και επιλογές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας άλλος οργανισμός για τον ανταγωνισμό παγκοσμίως, δεν εξασφάλισε αυτή την εξαίρεση για το cloud gaming. 

Η Microsoft εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση της CMA, σημειώνοντας ότι ξεπερνά το τελευταίο ρυθμιστικό εμπόδιο για την ολοκλήρωσή της συμφωνίας. Η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να ολοκληρώσει την εξαγορά, η οποία πιστεύει ότι θα ωφελήσει τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως.

Η CMA αρχικά κινήθηκε για να μπλοκάρει τη συμφωνία τον Απρίλιο, επικαλούμενη κινδύνους μονοπωλίου στο cloud gaming. Όμως, η Microsoft άσκησε έφεση και τα δύο μέρη ανέστειλαν τη δικαστική διαδικασία τον Ιούλιο για να διαπραγματευτούν μια αναδιαρθρωμένη συμφωνία που να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες. Με την έγκριση της CMA εξασφαλισμένη, η Microsoft και η Activision παρέτειναν την προθεσμία συγχώνευσης έως τις 18 Οκτωβρίου.

Η Microsoft εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια αγωγή της FTC που επιδιώκει να σταματήσει τη συμφωνία στις ΗΠΑ όμως ελλείψει προσωρινής διαταγής, η Microsoft μπορεί να προχωρήσει χωρίς να περιμένει την απόφαση του εφετείου το Δεκέμβριο. Η ενέργεια αυτή ολοκληρώνει έναν ρυθμιστικό μαραθώνιο σχεδόν δύο ετών καλύπτοντας πολλές δικαιοδοσίες σε διαφορετικές χώρες.
Στην Ευρώπη, η Microsoft έκανε ξεχωριστές παραχωρήσεις που εγγυώνται ότι οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε υπηρεσία cloud streaming για να παίζουν τα παιχνίδια της Activision Blizzard που έχουν αδειοδοτήσει. Στην περίπτωση όμως αυτή, η Microsoft δεν μπορεί να ελέγξει αποκλειστικά τα δικαιώματα της Activision στο cloud.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία, η Ubisoft αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα streaming στο cloud για τίτλους της Activision εκτός Ευρώπης για 15 χρόνια. Αυτό επιτρέπει στη Ubisoft να παραχωρήσει την άδεια χρήσης αυτών των παιχνιδιών πίσω στη Microsoft για την υπηρεσία Xbox Cloud Gaming. 

Η Microsoft ανακοίνωσε αρχικά την τεράστια εξαγορά τον Ιανουάριο του 2022, αλλά αμέσως αντιμετώπισε έντονο αντιμονοπωλιακό έλεγχο. Η αναθεωρημένη πρότασή της μεταβίβασε αρκετά δικαιώματα για την υπηρεσία cloud streaming  που διαθέτει, για να ικανοποιήσει τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές χωρίς να παραιτηθεί πλήρως από τον έλεγχο.

Για την Activision Blizzard, η εγκεκριμένη συμφωνία παρέχει μια έξοδο μετά από μήνες αβεβαιότητας. Μπορεί πλέον να προχωρήσει με τη Microsoft αφού ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια. Όμως, για την έγκριση απαιτήθηκαν παραχωρήσεις, οι οποίες επηρέασαν κυρίως τις φιλοδοξίες της Microsoft για το cloud gaming.

Ενημέρωση 16:23: Τα Xbox Game Studios και η Microsoft ανακοίνωσαν πριν λίγο την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard, καλωσορίζοντας ένα από τα κορυφαία gaming studios στις τάξεις τους, με το παρακάτω trailer

 

  • Like 8
  • Sad 1