Στο δεύτερο μισό του 2017 και συγκεκριμένα το Φθινόπωρο, η Microsoft προγραμματίζει μια νέα αναβάθμιση των Windows 10 με την προσωρινή ονομασία Redstone 3.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα ακολουθήσει την κυκλοφορία του Creators Update τον προσεχή Μάρτιο όμως ήδη γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό που αυτή θα διαθέτει που δεν είναι άλλο από την υποστήριξη εκτέλεσης x86 εφαρμογών σε επεξεργαστές ARM μέσω emulation. Ήδη στον κώδικα δοκιμαστικών εκδόσεων των Windows 10 υπάρχουν αναφορές για εργαλεία με την ονομασία CHPE που θεωρητικά θα επιτρέπουν σε κάποια mobile συσκευή να τρέξει desktop εφαρμογές των Windows 10 πέρα των Universal που ήδη υποστηρίζονται. Η συγκεκριμένη δυνατότητα φαίνεται ότι αποτελεί το μεγάλο στόχο της Microsoft για το μέλλον της εταιρείας στη mobile εποχή μετά και από το "πάγωμα" οποιασδήποτε νέας κορυφαίας κυκλοφορίας smartphone τους τελευταίους 18 μήνες.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το αντίστροφο, η εκτέλεση δηλαδή ARM εφαρμογών σε έναν x86 υπολογιστή είναι εφικτή εδώ και καιρό εξαιτίας των αυξημένων επιδόσεων που παρέχει ένας τέτοιος επεξεργαστής έναντι ενός ARM. Το παιχνίδι όμως για τους επεξεργαστές της Intel και της AMD χάνεται στην προσφερόμενη αυτονομία όπου είναι μεγαλύτερη σε μια ARM συσκευή όπως στα περισσότερα smartphones και tablets της αγοράς, αλλά και στη σημαντικά μικρότερη υπερθέρμανση, δύο παράγοντες αρκετά σημαντικοί για τη mobile εποχή που ζούμε.

 

https://twitter.com/h0x0d/status/800537831407951872

 

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την πιθανότητα η Microsoft να εργάζεται πάνω σε αυτή τη δυνατότητα είναι η παρουσίαση του νέου Snapdragon 835, του chipset το οποίο η Qualcomm έχει υποσχεθεί ότι θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο του 2017 και το οποίο θα υποστηρίζει λειτουργίες virtualization.

 

Ότι και να ετοιμάζει η Microsoft, το πιθανότερο είναι ότι αυτό έχει σχέση με την επέκταση της λειτουργίας Continuum που επιτρέπει τη μετατροπή ενός smartphone σε προσωπικό υπολογιστή, ικανό να τρέχει μέχρι στιγμής Universal εφαρμογές. Το αν η αναβάθμιση των Windows 10 θα συνδυαστεί με την αναγγελία μιας νέας συσκευής όπως του φημολογούμενου Surface Phone μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, όμως περισσότερες πληροφορίες θα γίνονται κατά πάσα πιθανότητα γνωστές την άνοιξη στο συνέδριο Build.

 

Link.png Site: Petri