Η συμφωνία ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαραν την εξαγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μπορεί να εγκριθεί χάρη στις δεσμεύσεις της Microsoft σχετικά με το cloud gaming.

Η απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει αυτή τη γιγαντιαία συμφωνία έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαραν τα σχέδια της Microsoft. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) μπλόκαρε τη συμφωνία λόγω ανησυχιών για την αγορά του cloud gaming, δηλώνοντας ότι η εξαγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε "μειωμένη καινοτομία και λιγότερες επιλογές για τους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια". Η Microsoft έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσδιορίσει διορθωτικά μέτρα για να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία μέσω 10ετών συμφωνιών αδειοδότησης που έχει προσφέρει η Microsoft σε ανταγωνιστές. Αυτές περιλαμβάνουν μια δωρεάν άδεια για τους καταναλωτές στις χώρες της ΕΕ που θα τους επιτρέπει να κάνουν stream μέσω "οποιασδήποτε σχετικής υπηρεσίας παιχνιδιών στο cloud της επιλογής τους" όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά παιχνίδια της Activision Blizzard για PC και κονσόλες για τα οποία έχουν άδεια χρήσης. Στους παρόχους cloud θα προσφερθεί επίσης δωρεάν άδεια για τη διαθεσιμότητα αυτών των παιχνιδιών στις αγορές της ΕΕ μέσω της streaming τεχνολογίας.

Αυτές οι άδειες είναι αυτόματες και σημαίνουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν stream τα παιχνίδια της Activision Blizzard που έχουν αγοράσει ή είναι μέρος μιας συνδρομής τους σε "οποιαδήποτε υπηρεσία streaming παιχνιδιών στο cloud της επιλογής τους και να τα παίζουν σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα". Αν και δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Microsoft να προσφέρει αυτή την αυτόματη άδεια για να εγκρίνει την εξαγορά, και η κατασκευάστρια εταιρεία του Xbox θα την εφαρμόσει τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Η απόφασή μας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας τα δημοφιλή παιχνίδια της Activision σε πολύ περισσότερες συσκευές και καταναλωτές από ό,τι πριν, χάρη στη δυνατότητα streaming παιχνιδιών στο cloud", δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Οι δεσμεύσεις που προσφέρει η Microsoft θα επιτρέψουν για πρώτη φορά το streaming τέτοιων παιχνιδιών σε οποιαδήποτε υπηρεσία cloud gaming, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες ανάπτυξης".

Η Microsoft έχει περάσει τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών γύρω από το cloud gaming, με τις συμφωνίες να πείθουν τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, αλλά όχι του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο γίγαντας του λογισμικού υπέγραψε συμφωνίες cloud gaming με τις Boosteroid, Ubitus και Nvidia για να επιτρέψει την εκτέλεση παιχνιδιών Xbox PC σε αυτές τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες cloud gaming. Μια παρόμοια συμφωνία με τη Nintendo ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο. Όλες αυτές οι δεκαετείς συμφωνίες περιλαμβάνουν επίσης πρόσβαση στο Call of Duty και σε άλλα παιχνίδια της Activision Blizzard, εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η CMA φοβάται ότι ο έλεγχος των Call of Duty, Overwatch και World of Warcraft από τη Microsoft θα της έδινε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στην αγορά παιχνιδιών cloud - η ρυθμιστική αρχή εκτιμά ότι η Microsoft κατέχει περίπου το 60 έως 70 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς των υπηρεσιών παιχνιδιών cloud. Μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι εμμένει στην αρχική της απόφαση.

Η έφεση πάντως της Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαρκέσει πιθανότατα μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η σημερινή απόφαση της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των πιθανοτήτων της Microsoft να περάσει αυτή τη γιγαντιαία συμφωνία, αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει νομικές μάχες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ρυθμιστικές αρχές στη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Σερβία, την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική έχουν επίσης εγκρίνει τη συμφωνία. Η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εξακολουθούν να εξετάζουν τη συμφωνία.

Το επόμενο μεγάλο εμπόδιο της Microsoft είναι η έγκριση εντός έδρας. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου υπέβαλε μήνυση για να εμποδίσει τη συμφωνία της Microsoft και της Activision Blizzard στα τέλη του περασμένου έτους και η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συγκέντρωσης εγγράφων. Η σχετική ακρόαση είναι προγραμματισμένη για τις 2 Αυγούστου, οπότε απέχουμε ακόμα μήνες από το να μάθουμε την οριστική έκβαση της υπόθεσης.

  • Like 8
  • Thanks 3
  • Confused 2
  • Sad 6