Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου μπλόκαρε τη συμφωνία της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard ύψους 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η CMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς παιχνιδιών στο cloud, οδηγώντας σε μειωμένη καινοτομία και λιγότερες επιλογές για τους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια.

Η Microsoft δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά η απόφαση είναι ένα πλήγμα στις ελπίδες της εταιρείας για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard με πιθανότητα αυτή να μην ολοκληρωθεί αν η έφεση δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Η CMA εκτιμά ότι η Microsoft ελέγχει περίπου το 60 έως 70% της παγκόσμιας αγοράς cloud gaming και ότι η προσθήκη του ελέγχου των Call of Duty, Overwatch και World of Warcraft θα έδινε στη Microsoft ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Microsoft είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες γύρω από το cloud gaming κατά την προετοιμασία αυτής της απόφασης. Ο γίγαντας του λογισμικού υπέγραψε συμφωνίες με τις Boosteroid, Ubitus και Nvidia για να επιτρέψει στα παιχνίδια Xbox PC να τρέχουν στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες cloud gaming, μια ενέργεια που ήρθε μετά τη σύναψη παρόμοιας συμφωνίας με τη Nintendo τον Δεκέμβριο. Οι δεκαετείς συμφωνίες περιλαμβάνουν επίσης πρόσβαση στο Call of Duty και σε άλλα παιχνίδια της Activision Blizzard, εάν η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η CMA αναφέρει ότι εξέτασε αυτές τις συμφωνίες, και ότι αυτές περιέχουν "μια σειρά από σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά τις υπηρεσίες παιχνιδιών στο cloud". Αναφέρει ακόμα ότι αυτές είναι "πολύ περιορισμένου εύρους" με τους gamers να πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα να παίζουν παιχνίδια "αγοράζοντάς τα σε ορισμένα καταστήματα ή κάνοντας συνδρομή σε συγκεκριμένες υπηρεσίες". Οι συμφωνίες δεν περιλάμβαναν όρους για την παροχή πρόσβασης από τη Microsoft σε αυτά τα παιχνίδια σε αντίπαλες συνδρομητικές υπηρεσίες ή τη δυνατότητα των ανταγωνιστών "να προσφέρουν εκδόσεις παιχνιδιών σε λειτουργικά συστήματα εκτός των Windows”

Η CMA σημείωσε επίσης ότι οι συμφωνίες θα "τυποποιούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες διατίθενται τα παιχνίδια αντί να προωθήσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά παιχνιδιών cloud". «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, χωρίς τη συγχώνευση, τα παιχνίδια της Activision θα γίνονταν διαθέσιμα σε υπηρεσίες cloud gaming στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εγγύς μέλλον».

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε αυτή την εξαγορά και θα ασκήσουμε έφεση», αναφέρει ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith σε δήλωσή του στο The Verge. «Η απόφαση της CMA απορρίπτει ένα ρεαλιστικό μονοπάτι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνει την τεχνολογική καινοτομία και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια για να καταστήσουμε τα δημοφιλή παιχνίδια της Activision Blizzard διαθέσιμα σε 150 εκατομμύρια περισσότερες συσκευές και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση αυτών των συμφωνιών μέσω ρυθμιστικών διορθωτικών μέτρων. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι που μετά από μακρές διαβουλεύσεις, η απόφαση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια εσφαλμένη κατανόηση της συγκεκριμένης αγοράς και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα η cloud τεχνολογία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Bobby Kotick, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την άσκηση έφεσης σε ένα email προς τους υπαλλήλους την Τετάρτη. «Μαζί με τη Microsoft, μπορούμε και θα αμφισβητήσουμε αυτή την απόφαση, και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για να ασκήσουμε έφεση στο βρετανικό δικαστήριο προσφυγών κατά του ανταγωνισμού», αναφέρει ο Kotick. «Είμαστε σίγουροι για την υπόθεσή μας, επειδή τα γεγονότα είναι με το μέρος μας: αυτή η συμφωνία είναι καλή για τον ανταγωνισμό».

Η έφεση της Microsoft αναμένεται να αναβάλει τα σχέδια της εταιρείας να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η Microsoft είχε αρχικά προγραμματίσει να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουλίου και τώρα θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί παράταση της συμφωνίας συγχώνευσης. Εάν η προσφυγή της Microsoft κατά της CMA αποτύχει ή δεν λάβει έγκριση από άλλες ρυθμιστικές αρχές, θα οφείλει στην Activision 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Σερβίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Αφρικής έχουν ήδη εγκρίνει τη συμφωνία. Η ΕΕ πρόκειται να λάβει σχετική απόφαση έως τις 22 Μαΐου, με το Reuters να αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία είναι πιθανό να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ μετά τις συμφωνίες αδειοδότησης της Nvidia και της Nintendo.

Η Microsoft αντιμετωπίζει επίσης ρυθμιστικό έλεγχο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) στις ΗΠΑ. Η FTC υπέβαλε μήνυση για να εμποδίσει την αγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft πέρυσι, και η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μια ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να αποκαλύψει σπάνιες λεπτομέρειες σχετικά με τις συμφωνίες αποκλειστικότητας της βιομηχανίας παιχνιδιών, εάν δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία.

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 6