Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με μια λειτουργία που καταγράφει όλα όσα κάνετε στον υπολογιστή σας;

Θεωρούμε τις αναζητήσεις ως κάτι το δεδομένο...όταν όλα εξελίσσονται ομαλά. Όταν ψάχνουμε κάποιο email, φωτογραφία ή έγγραφο στον υπολογιστή μας, κι αυτό εμφανίζεται αμέσως, δεν καθόμαστε να αναλύσουμε. Όμως, όταν περνάμε ένα δεκάλεπτο ψάχνοντας παντού στο σκληρό δίσκο για ένα αρχείο και δεν το βρίσκουμε, εκνευριζόμαστε. Εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσει η Microsoft, με τη νέα λειτουργία Recall, αν και αυτή συνοδεύεται από ορισμένους σοβαρούς κινδύνους σε επίπεδο ασφαλείας.

Το Recall, κατά βάση, είναι κάτι απλό: αθόρυβα, καταγράφει screenshots από ό,τι κάνουμε στον υπολογιστή από τη στιγμή που τον ανοίγουμε μέχρι να τον κλείσουμε. Κάθε φορά που εκτελείτε μια αναζήτηση μέσω του Recall, αυτό αντλεί στοιχεία από αυτά τα screenshots ώστε να εντοπίσει συναφείς στιγμές από τη χρήση του υπολογιστή, που θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτό που ψάχνετε και τις συνδυάζει, με μια σειρά εικόνων, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε μια σειρά από slides που ετοιμάζατε στη δουλειά, η αναζήτηση θα μπορούσε να εμφανίσει τις στιγμές που χρησιμοποιούσατε το PowerPoint, καθώς και την παρουσίαση που κάνατε χρησιμοποιώντας τα.

Το Recall συνδυάζει επίσης αυτά τα screenshots με την ενεργή εφαρμογή: καθώς ανατρέχετε στο ιστορικό σας, δεν βλέπετε μόνο το tab μέσα από το οποίο κοιτάζατε, αλλά το Recall θα σας πει και ποια εφαρμογή έτρεχε και πότε.  

Παρότι είναι σαφώς μια ενδιαφέρουσα λειτουργία, η Microsoft δεν ήταν η πρώτη που παρουσίασε κάτι τέτοιο. Το Rewind προσφέρει μια αντίστοιχη εμπειρία στο macOS, καθώς καταγράφει το σύνολο των δραστηριοτήτων σας (συμπεριλαμβανομένης και της μετατροπής σε κείμενο τυχόν ηχητικού υλικού) προκειμένου να καθιστά αναζητήσιμα όλα όσα κάνετε στο Mac. Φυσικά, η μεγάλη διαφορά εδώ είναι πως το Recall το έχει δημιουργήσει η ίδια η Microsoft, ενώ το Rewind προσφέρεται από τρίτη εταιρία στο macOS.

Επίσης, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Recall σε οποιοδήποτε PC, ακόμη και αν τρέχει Windows 11. Αντίθετα, πρόκειται για αποκλειστική λειτουργία Copilot Plus PC, δηλαδή του νέου προτύπου που αναπτύσσει η Microsoft για υπολογιστές με δυνατότητα υποστήριξης λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης. Οι συσκευές αυτές βασίζονται σε επεξεργαστές Snapdragon X Plus και Spandragon X Elite, που διαθέτουν ειδική νευρωνική μονάδα επεξεργασίας (NPU) για τη διαχείριση λειτουργιών ΑΙ. 

Ως προς το κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση του Recall, η απάντηση της Microsoft είναι, προφανώς, καταφατική. Καθώς τρέχει αποκλειστικά σε Copilot Plus PC, το Recall περιορίζεται αυστηρά στη συσκευή και κανένα μέρος της επεξεργαστικής διαδικασίας δεν περνά στο cloud. Αυτό σημαίνει πως τα πάντα συμβαίνουν μέσα στον υπολογιστή. Η Microsoft, μάλιστα, επισημαίνει ότι τα screenshots που χρησιμοποιεί το Recall κρυπτογραφούνται στον υπολογιστή, ακόμη και αν επιχειρήσει να τα ανοίξει διαφορετικό προφίλ από το ίδιο μηχάνημα: αν κλειδώσετε το PC σας, κλειδώνουν και τα screenshots που χρησιμοποιεί το Recall.

Επιπλέον, ο χρήστης ελέγχει από ποιες εφαρμογές και ιστοσελίδες αντλεί screenshots το Recall. Μπορείτε να εξαιρέσετε τελείως όποιες εφαρμογές θέλετε ή να ζητήσετε παύση της λειτουργίας αλλά και να διαγράψετε είτε πρόσφατα screenshots, είτε όλα όσα είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. Οι αναζητήσεις μέσω της λειτουργίας InPrivate στο Microsoft Edge, όπως και περιεχόμενο DRM, για παράδειγμα σειρές και ταινίες του Netflix, επίσης δεν θα καταγράφονται.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το Recall είναι απόλυτα ασφαλές. Κατ' αρχάς, καταγράφει σχεδόν ό,τι κάνετε στον υπολογιστή (υποθέτοντας πως δεν έχετε πειράξει τις ρυθμίσεις). Αυτό σημαίνει πως δεν θα πάψει να κρατά screenshots όταν εισάγετε ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, ΑΜΚΑ ή τραπεζικά δεδομένα: αν βλέπετε κάτι στην οθόνη, κατά πάσα πιθανότητα το Recall το καταγράφει. Παρότι είναι σημαντικό το ότι τα screenshots αυτά κρυπτογραφούνται όταν κλειδώνετε τη συσκευή σας, αν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση, θα έχει πρόσβαση και σε ολόκληρο το ιστορικό του Recall, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ευαίσθητων δεδομένων.

Για το μέσο χρήστη των Windows 11, το Recall μάλλον δεν θα του δημιουργήσει θέματα ή τουλάχιστον δεν θα τον θέσει σε σημαντικότερα μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι ήδη θέτει τον εαυτό του. Κρατάτε όλους τους κωδικούς σας αποθηκευμένους σε ένα αρχείο Word; Έχετε στο φάκελο των φωτογραφιών σας καταγεγραμμένα τα στοιχεία πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως το γov.gr; (Μην το κάνετε).

Η ουσία είναι πως πρέπει να κατανοήσει κανείς σε τι ακριβώς συναινεί, πριν ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία. Είτε επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας κάποιος κακόβουλος παράγοντας, είτε κάποιος αδιάκριτος συγκάτοικος, το Recall θα διευκόλυνε τον οποιονδήποτε να ανατρέξει στο σύνολο της δραστηριότητάς σας στο συγκεκριμένο υπολογιστή.

  • Confused 1
  • Sad 2
  • Haha 6