Το κλασικό παιχνίδι Solitaire της Microsoft βρίσκει τη θέση του στο World Video Game Hall of Fame, ανάμεσα στα κορυφαία βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών.

Όταν επιλέγουν τα παιχνίδια που θα «ενταχθούν» στο World Video Game Hall of Fame, οι κριτές από λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά από κριτήρια: Είναι το παιχνίδι ευρέως γνωστό και αξιομνημόνευτο; Έχει διατηρηθεί η δημοτικότητα του με το πέρασμα των χρόνων; Έχει επηρεάσει, όχι μόνο άλλα βιντεοπαιχνίδια, αλλά και την κοινωνία γενικότερα;

Το παιχνίδι Microsoft Solitaire που βασίζεται στο κλασικό παιχνίδι με τράπουλα, πασιέντζα, αποτελεί μέρος του λογισμικού που έρχεται «bundled» με το λειτουργικό σύστημα Windows. Το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε το 1990 μαζί με τα Windows 3.0 και από τότε συμπεριλαμβάνεται μαζί με πρόσθετο λογισμικό σε όλες τις εκδόσεις των Windows. Οι τράπουλες και τα χαρτιά, στην πρώτη έκδοση του παιχνιδιού σχεδιάστηκαν από τον Evan Roth σε συνεργασία με το Cooper-Hewitt National Design Museum της Νέας Υόρκης.

Το παιχνίδι είναι ακόμα και στις μέρες μας διαθέσιμο στα Windows 10 προσφέροντας ενσωμάτωση με το Xbox Live αλλά έχει τη μορφή του Microsoft Solitaire Collection, που περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά παιχνίδια τράπουλας –τα Klondike, Spider, Freecell, TriPeaks, Pyramid.

Το Solitaire μπορεί να είναι ένα απλό παιχνίδι με χαρτιά, όμως η ενσωμάτωση του στα Windows είχε υψηλότερο σκοπό. Η εταιρεία ετοιμαζόταν να λανσάρει τα Windows 3.0, που έφερναν ριζικές αλλαγές στον τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με το λειτουργικό σύστημα, που σε αντίθεση με το παρελθόν είχε ένα περιβάλλον χρήσης με πολύχρωμα γραφικά. Όμως τότε, δεν ήταν πολλοί εκείνοι που γνώριζαν πώς να χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο και ποντίκι παράλληλα ή να κάνουν για παράδειγμα «drag-and-drop» με το ποντίκι, και έτσι το Solitaire, ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος για να εκπαιδευτούν οι χρήστες σε νέους τρόπους και ιδέες χειρισμού του υπολογιστή. Επειδή το Solitaire ήταν και είναι ενσωματωμένο στα Windows –με εξαίρεση τα Windows 8.1 αν δεν κάνουμε λάθος- δηλαδή στο πλέον δημοφιλές λειτουργικό σύστημα του κόσμου, βρέθηκε να είναι εγκατεστημένο σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια.

classic-solitaire-2.jpg.51f8158150edcdf05ff28dbb10f968ec.jpg

Από αυτό το μήνα επίσης, το Microsoft Solitaire είναι επίσημο μέλος του World Video Game Hall of Fame, ενός σχετικά νέου θεσμού που δημιουργήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από το εκπαιδευτικό ίδρυμα The Strong, και ανήκει στο The National Museum of Play, στο Rochester (New York). Το Solitaire της Microsoft ανήκει σήμερα σε μία λίστα κλασικών παιχνιδιών που περιλαμβάνει τίτλους όπως τα Doom, Tetris, World of Warcraft, Pong, Pac-Man, Super Mario Bros., Grand Theft Auto, The Sims, The Legend of Zelda, Space Invaders, Sonic the Hedgehog, Halo: Combat Evolved κ.ά.

The Verge

  • Like 4