Η συμφωνία εξαγοράς της Blizzard εκτιμάται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού.

H Microsoft δημοσίευσε εντυπωσιακά ενισχυμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024 καθώς, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τα έσοδα ανήλθαν στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια (ενισχυμένα κατά 18% σε σχέση με πέρυσι) ενώ τα κέρδη στα 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση της τάξης του 33%). Ουσιαστικά, όμως, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του τριμήνου είναι ότι έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα να δούμε πώς επηρεάζει η εξαγορά έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Activision Blizzard τον τεχνολογικό κολοσσό με κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρότι η Microsoft αποφεύγει να δημοσιεύσει συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει ότι τα συνολικά της έσοδα στον τομέα του gaming αυξήθηκαν κατά 49%, με τις σαράντα τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες να προέρχονται από τον "καθαρό αντίκτυπο" της εξαγοράς της Activision.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις συνιστούν σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές έκπληξη, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προχωρά στην απόλυση 1900 εργαζομένων από το Xbox και την Activision Blizzard. Μεταξύ των απολύσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι τελευταίοι εργαζόμενοι στον τομέα esports της Blizzard, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον απόηχο των 50 απολύσεων και του σχεδίου ανασυγκρότησης του περασμένου καλοκαιριού.

Ο τομέας More Personal Computing της Microsoft, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα Xbox, Surface και Windows, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 19% (16,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με πέρυσι. Η εταιρία αναφέρει ότι η συμφωνία εξαγοράς της Activision αντιστοιχεί στις δεκαπέντε ποσοστιαίες μονάδες των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Πρόκειται για ριζική μεταβολή της πορείας ενός τομέα ο οποίος είχε πληγεί σοβαρά από τις συρρικνούμενες πωλήσεις PC (γεγονός που επιδρά αρνητικά στις άδειες για χρήση των Windows και Surfaces) καθώς και τις δυσκολίες που καταγράφονται στις κονσόλες Xbox. Τα έσοδα από τις άδειες χρήσης για PC παρουσίασαν μείωση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις hardware για τα Xbox σημείωσαν αύξηση της τάξης του 3%.

Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε χρήστες Xbox σημείωσαν επίσης θεαματική αύξηση της τάξης του 61% σε σχέση με πέρυσι, με τις πενήντα πέντε ποσοστιαίες μονάδες να οφείλονται στην Activision. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν η Microsoft κατορθώσει να αξιοποιήσει την εξαγορά αυτή ώστε να ενισχύσει τις πωλήσεις των Xbox ή, τουλάχιστον, να τονώσει το ενδιαφέρον για τις συνδρομές στην υπηρεσία Game Pass. Δυστυχώς, η τελευταία ενημέρωση από τη Microsoft δεν περιλάμβανε στοιχεία για την πορεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

  • Like 1