Η εταιρεία Cenzic, γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με το διαδίκτυο, δημοσιοποίησε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τα επίπεδα ασφαλείας των browsers. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των κενών ασφαλείας που έχουν αναφερθεί για τους browsers αφορούν τον Firefox της Mozilla, ενώ δεύτερος στη λίστα των ευάλωτων browsres είναι ο Safari της Apple με ποσοστό 35% [συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης για iPhone]. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο "παραδοσιακός ύποπτος" Internet Explorer είναι στην τρίτη θέση με μόλις 15% των κενών ασφαλείας.

 

Ο CTO της Cenzic, Lars Ewe, είπε ότι η εταιρεία συνέλεξε τα δεδομένα από διάφορες βάσεις δεδομένων, όπως η CVE [common vulnerabilities and exposures]. Έσπευσε, πάντως, να δηλώσει ότι ο απόλυτος αριθμός των κενών είναι μονάχα ένας από τους τρόπους για να μετρήσει κανείς την ασφάλεια ενός browser. "Δεν καταδικάζουμε κανέναν browser. Προσωπικά, δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τον Firefox λόγω αυτών των αριθμών", είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Mozilla υποστηρίζει ότι μεγάλος αριθμός αδυναμιών του Firefox οφείλεται στη μεγάλη δημοτικότητά του στο κοινό των hackers. "Ο Firefox έχει αποκτήσει μια δυναμική. Κι όταν αποκτάς δυναμική, εκτίθεσαι σε μεγάλο αριθμό αναλυτών και hackers", δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Mozilla.

 

Η Cenzic λέει ότι όλοι οι browsers έχουν περιθώρια βελτίωσης στο θέμα της ασφάλειας. "Πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη χρηστικότητα και την ασφάλεια. Οι users θέλουν χρηστικότητα, οπότε οι εταιρείες διαλέγουν αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για βελτιώσεις στην ασφάλεια", ανέφερε ο Ewe.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr