Αν διαθέτετε υπολογιστή με πλήρως ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα Windows και με ισχυρή κάρτα γραφικών και χρησιμοποιείτε Chrome ή Edge τότε ενδεχομένως δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα να «τρέξετε» τον απαιτητικό σε πόρους AV1 video codec.

Οι Google και Microsoft προσφέρουν hardware acceleration επίσημα από το 2020 μέσω των browser τους ωστόσο το Mozilla Foundation εκείνη την εποχή θεώρησε ότι δεν ήταν προτεραιότητα η υποστήριξη του AV1 video codec στον Firefox καθώς απαιτούσε ισχυρούς υπολογιστές με τελευταίας γενιάς λογισμικό, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό από τους υπολογιστές συνολικά.

Όμως μία πρόσφατη ενημέρωση του Bugzilla που ανακάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα Neowin αποκαλύπτει ότι η επερχόμενη έκδοση Firefox 100 θα παρέχει υποστήριξη AV1 και αναμένεται να διατεθεί από τις 3 Μαΐου του 2022. Αν και οι προγραμματιστές του Mozilla είχαν σαφείς λόγους για να αναβάλουν την ενημέρωση, σε κάθε περίπτωση εντούτοις μοιάζει να έχουν καθυστερήσει. Μην ξεχνάμε ότι ο AV1 video codec είναι ανοικτού κώδικα και χωρίς δικαιώματα (σε αντίθεση με τους MPEG-2 και HEVC). Ο AV1 επίσης προσφέρει 30% καλύτερη συμπίεση από τον πλησιέστερο ανταγωνισμό και με την ποιότητα της εικόνας να επηρεάζεται ελάχιστα έως καθόλου. Επιπλέον, ο AV1 μεταφέρει το βάρος της επεξεργασίας του βίντεο από το λογισμικό στο hardware του υπολογιστή, κάτι που αποδεικνύεται ενεργειακά αποδοτικότερο ενώ επιπλέον μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή ή του tablet σας.

Στα θετικά επίσης ότι είναι φιλικός σε υπηρεσίες streaming όπως το Netflix. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ένα αρκετά ισχυρό υπολογιστή ή φορητή συσκευή και προτιμούν τον Firefox θα μπορούν από την έκδοση 100 να απολαμβάνουν μία καλύτερη και ομαλότερη εμπειρία streaming για όσους προτιμούν να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες από τον browser τους.

  • Like 2