Η Microsoft αποσύρει τελικά το WordPad, τον παραδοσιακό επεξεργαστή κειμένου που αποτελεί βασικό στοιχείο των Windows από τα Windows 95, κάτι που αρχικά είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Microsoft να βελτιώσει το λειτουργικό σύστημα και να αφαιρέσει στοιχεία που δεν έχουν σημαντική χρήση, προκειμένου να επικεντρωθεί σε πιο προηγμένες εφαρμογές. Στην περίπτωση του WordPad, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός ταξιδιού 28 ετών.

Όπως εντοπίστηκε από το Tom's Hardware, η πρόσφατη δοκιμαστική έκδοση Canary των Windows 11 δεν περιλαμβάνει το WordPad ως μέρος του προεπιλεγμένου πακέτου των Windows. Η Microsoft φαίνεται να ενθαρρύνει τους χρήστες να εξερευνήσουν την πιο ολοκληρωμένη σουίτα Office, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές όπως το Microsoft Word για μια πιο εξελιγμένη εμπειρία επεξεργασίας κειμένου. Βέβαια η εναλλακτική αυτή έρχεται με κάποιο κόστος όμως παράλληλα η εταιρεία ενημερώνει και για τις online εκδόσεις του Office που παρέχει εντελώς δωρεάν. 

Κατά κάποιον τρόπο, η κατάργηση της εφαρμογής υπογραμμίζει τη δέσμευση της Microsoft να εξελίσσει τις προτάσεις της ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών. Το WordPad είναι γνωστό εδώ και καιρό για την απλότητα και την ευκολία χρήσης του. Παρείχε βασικές δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου για χρήστες που απαιτούν μια "ελαφριά" εναλλακτική λύση σε σχέση με πιο ισχυρούς επεξεργαστές κειμένου. Ωστόσο, με την εξέλιξη της σουίτας Office της Microsoft και τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών προγραμμάτων με πλούσια χαρακτηριστικά, ο ρόλος του WordPad μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της Microsoft για την παροχή μιας βελτιωμένης και σύγχρονης σειράς software. Σηματοδοτεί επίσης μια μετατόπιση της εστίασης προς την παροχή προηγμένων εργαλείων στους χρήστες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις παραγωγικότητας. Πάντως η απόσυρση του WordPad έχει λάβει μικτές αντιδράσεις από την κοινότητα των χρηστών. Ενώ ορισμένοι επικροτούν την κίνηση ως ένα απαραίτητο βήμα άλλοι εκφράζουν νοσταλγία για τον οικείο επεξεργαστή κειμένου που αποτελούσε μέρος της εμπειρίας των Windows για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Το επερχόμενο Windows 11 Insider Preview Build 26020 λέγεται επίσης ότι θα αφαιρέσει εντελώς και την Cortana για να ανοίξει το δρόμο για τη στρατηγική της Microsoft να μετατρέψει το Copilot, σε κάτι περισσότερο από έναν απλό AI βοηθό. 

  • Sad 4