Με την υποστήριξη των Windows 7 να έχει οριστικά σταματήσει και επίσημα από τη Microsoft, ένα νέο bug αποτρέπει τον τερματισμό του υπολογιστή.

Η υποστήριξη των Windows 7 έληξε στις 14 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως δεν θα δέχεται πλέον ενημερώσεις ασφαλείας. Δεδομένου όμως της σοβαρότητας του νέου bug που προέκυψε, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Microsoft επιληφθεί του θέματος.

Όπως αναφέρει το ZDNet, το πρόβλημα εμφανίστηκε σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 7, με αρκετούς χρήστες να περιγράφουν το θέμα τους στο Reddit. Όταν κάποιος προσπαθήσει να τερματίσει τη λειτουργία του υπολογιστή του, εμφανίζεται το μήνυμα:

«Δεν έχετε άδεια για να τερματίσετε αυτό τον υπολογιστή» ή στα αγγλικά «You don’t have permission to shut down this computer».

windows-7-bug.jpg.f0086f797c17297c30804453fdc4d723.jpg

Ο λόγος πίσω από το πρόβλημα παραμένει άγνωστος με τη Microsoft να μην έχει δηλώσει κάτι προς το παρόν. Σύμφωνα με την Quick Heal, εταιρία που ειδικεύεται σε λογισμικά ασφαλείας και antivirus, το πρόβλημα ίσως εντοπίζεται στο UAC (User Account Control – ο μηχανισμός ελέγχου πρόσβασης της Microsoft) το οποίο με κάποιο τρόπο δεν δίνει πρόσβαση στο χρήστη.

Μάλιστα η Quick Heal δημοσίευσε ένα σχετικό άρθρο με το πώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν και δεν εγγυάται ότι θα λειτουργήσει σε όλους. Λύση η οποία βασίζεται σε αλλαγή ρυθμίσεων μέσα στο Group Policy του λειτουργικού συστήματος. Βέβαια, η παραπάνω λύση είναι εφικτή μόνο σε Windows 7 Pro ή Ultimate και όχι στις εκδόσεις Home.

Μία άλλη λύση που έχει αναφερθεί στο Reddit είναι ο χρήστης να δημιουργήσει ένα δεύτερο λογαριασμό Administrator, να πραγματοποιήσει είσοδο στα Windows με το δεύτερο λογαριασμό και έπειτα να χρησιμοποιήσει και πάλι τον προηγούμενο βασικό του λογαριασμό. Βέβαια και αυτή η λύση έχει τα αρνητικά της, αφού θα πρέπει ο χρήστης να επαναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που θέλει να κλείσει ή να επανεκκινήσει τον υπολογιστή.

Αν και η Microsoft έχει σταματήσει την υποστήριξη των Windows 7 ίσως νιώσει υποχρεωμένη να διορθώσει τουλάχιστον ένα τόσο σημαντικό bug.

Tech Radar

  • Confused 1
  • Sad 1