Με την υποστήριξη δικτύου 5G θα υπάρξει δυνατότητα να μετρηθεί εκ νέου η υψηλότερη κορυφή του βουνού.

Η Huawei και η China Mobile δημιούργησαν το υψηλότερο δίκτυο 5G στον κόσμο, επάνω στο όρος Έβερεστ, σε μία προσπάθεια να δείξουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας 5G ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Οι νέες βάσεις κατασκευάστηκαν όμως και για να τιμήσουν την επέτειο δύο σημαντικών επιτευγμάτων ορειβασίας. Έχουν περάσει 60 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση από τη βόρεια κορυφογραμμή και 45 χρόνια από την πρώτη επίσημη ακριβής μέτρησης της υψηλότερης κορυφής.

Η Huawei έχει κατασκευάσει πέντε σταθμούς στο βουνό, που βρίσκονται στο Base Camp στα 5300 μέτρα, στο Transition Camp στα 5800 μέτρα και στο Forward Camp στα 6500 μέτρα. Οι σταθμοί θεωρούνται ως ένα μοναδικό case study για τη Huawei. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι ο δικός της 5G AAU σταθμός μπορεί να προσφέρει 20 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό σταθμό ενώ ταυτόχρονα είναι 3 φορές μικρότερος σε μέγεθος.

Αν και τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν τον εξοπλισμό πιο πρακτικό για τις ακραίες συνθήκες του Έβερεστ, υπάρχουν και πλεονεκτήματα για χρήση εντός πόλης. Καθώς ο εξοπλισμός 5G είναι μικρότερος και πιο ισχυρός, σημαίνει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να κατασκευάσουν υποδομές 5G γρηγορότερα και πιο οικονομικά.

Τα δίκτυα 5G απαιτούν περισσότερους σταθμούς και εξοπλισμό σε σύγκριση με το 4G, κυρίως λόγω της ανάγκης υποστήριξης νέων εφαρμογών που βασίζονται σε συνεχή συνδεσιμότητα και εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση. Σε αστικά περιβάλλοντα, δεν είναι δυνατή η κατασκευή συμβατικών σταθμών 5G, ενώ οι σταθμοί που ήδη υπάρχουν έχουν φυσικά όρια στην ποσότητα του εξοπλισμού που μπορούν να υποστηρίξουν.

Κάνοντας τον εξοπλισμό 5G μικρότερο σε μέγεθος, θα μειωθεί ο χρόνος και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την εγκατάσταση. Και με την τεχνολογία MIMO βελτιώνονται περαιτέρω οι ταχύτητες και η χωρητικότητα του δικτύου, αφού οι χρήστες λαμβάνουν πολλαπλές δέσμες δεδομένων από διάφορες κεραίες στην περιοχή. Αυτό ενισχύει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των βάσεων 5G. Όσο πιο οικονομικό και ευκολότερο γίνει για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, τόσο πιο γρήγορα οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε γρηγορότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και επαναστατικές νέες εφαρμογές.

Η δυνατότητα πρόσβασης σε δίκτυα με ταχύτητα download άνω των 1.7Gbps και ταχύτητα upload έως και 215Mbps σε υψόμετρο 6500 μέτρων, αναπόφευκτα φέρνει στη Huawei αρκετά λεπτά δημοσιότητας, αλλά ταυτόχρονα ξεκινά και ένα νέο σημαντικό project. Το δίκτυο 5G θα παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας για μία νέα προσπάθεια μέτρησης του Έβερεστ. Η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί από 12 ειδικούς δικτύου που θα είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο βουνό.

Η Huawei ανταγωνίζεται την Ericsson, τη Nokia, τη Cisco και άλλες εταιρίες στην προσπάθεια παροχής εξοπλισμού 5G σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αντιμετώπισε προβλήματα από την πλευρά των ΗΠΑ, όπου έχουν συμβουλέψει αρκετούς παγκόσμιους φορείς και χώρες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της κινεζικής εταιρίας. Η Huawei αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και έως σήμερα, δεν έχουν υπάρξει σχετικές αποδείξεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

  • Thanks 1