Θα μπορούσε η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας να γίνει πολύ ευκολότερη.

Τα άτομα προβλήματα ακοής έχουν λίγες επιλογές όσον αφορά την επικοινωνία με άλλους και συχνά οι άνθρωποι χωρίς προβλήματα ακοής πρέπει να μάθουν νοηματική γλώσσα για να «μιλήσουν» με φίλους ή συγγενείς. Ερευνητές στο UCLA ανέπτυξαν ένα έξυπνο γάντι το οποίο μπορεί να μεταφράσει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο ή ομιλία μέσω smartphone.

Το σύστημα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να αναγνωρίσει 660 διαφορετικά σήματα της αμερικανικής νοηματικής γλώσσας με σχεδόν 99% ακρίβεια. Το γάντι χρησιμοποιεί ελαστικούς αισθητήρες ενσωματωμένους σε κάθε δάχτυλο που συνδέονται σε μία ειδικά σχεδιασμένη πλακέτα. Η μετάδοση των σημάτων από το γάντι στο smartphone γίνεται μέσω Bluetooth ενώ την ίδια στιγμή μία ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή ερμηνεύει αυτά τα σήματα με ταχύτητα περίπου 60 λέξεις το λεπτό.

Το πρωτότυπο γάντι είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με παρόμοιες ιδέες στο παρελθόν ενώ χρησιμοποιεί ανταλλακτικά που κοστίζουν λιγότερο από $50. Ωστόσο, απέχει πολύ από το να διατεθεί στην αγορά. Για να είναι πρακτικό, το σύστημα πρέπει να μάθει περισσότερες λέξεις και σήματα νοηματικής αλλά και αυξήσει την ταχύτητα της μετάφρασης. Η ομάδα πίσω από το έξυπνο γάντι ελπίζει ότι μία μέρα το σύστημά τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διδάξει περισσότερους ανθρώπους τη νοηματική γλώσσα και να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ εκείνων με προβλήματα ακοής και ανθρώπων χωρίς.