Δύο προγραμματιστές από την ομάδα ανάπτυξης των δημοφιλών εφαρμογών σουίτας γραφείου Apache Open Office και LibreOffice ανοίγουν τα χαρτιά τους αποκαλύπτοντας το μέλλον που πρόκειται να έχουν οι δύο παραπάνω πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα στο άμεσο μέλλον θα δούμε καλύτερη συμβατότητα με τη σουίτα της Microsoft, με τα κοινωνικά δίκτυα, τα tablets αλλά και cloud υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα η σουίτα Apache OpenOffice 3.5 η οποία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα φέρει καλύτερη συμβατότητα με τα πρότυπα του Microsoft Office 2007-2013 XML, αλλά και βελτιωμένες επιδόσεις, σταθερότητα και περισσότερες υποστηριζόμενες γλώσσες. Όσον αφορά την υποστήριξη cloud υπηρεσιών, τονίζεται η ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ των βελτιώσεων που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα με τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες αποκλειστικά από μεμονωμένους παρόχους cloud. "Προσθέτοντας τέτοιες δυνατότητες επωφελείται ολόκληρο το οικοσύστημα. Βοηθά επίσης τους προγραμματιστές προσθέτων να αναπτύσσουν τις εφαρμογές τους γεφυρώνοντας το κενό μεταξύ του OpenOffice και των τρίτων cloud. Η ιδέα είναι να ωθήσουμε την υποστήριξη των βασικών υπηρεσιών στο cloud. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν υπηρεσίες για την καλύτερη επικοινωνία με το DropBox, το Twitter, το Facebook κλπ.

 

Ήδη παρουσιάστηκαν ορισμένες εκδόσεις σε φάση πρωτοτύπου του LibreOffice το οποίο θα είναι συμβατό με tablets και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014.

 

Link.png Site: zdnet.com