Η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο πρόκειται σύντομα να παραδεχθεί την ενοχή της για να τερματιστεί η πολυετή έρευνα που διεξήχθη από τις αρχές και σχετίζεται με τις προσπάθειες της να αποκρύψει τους ρυπογόνους κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούσε στα οχήματα της.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η μητρική εταιρεία της Dodge, της Jeep, της Fiat Chrysler Automobiles και άλλων που έχει πλέον την ονομασία Stellantis, ενδέχεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσουν από κοινού ότι η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει $300 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις καταγγελίες για εγκληματική απάτη (παραποίηση των μετρήσεων στις εκπομπές ρύπων). Η εταιρεία Stellantis αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε τις έρευνες που σχετίζονται με τους ρύπους στους κινητήρες της Stellantis γύρω στο 2019, όταν και αυτοκινητοβιομηχανία ανακάλεσε σχεδόν 1 εκατομμύριο οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά επειδή δεν πληρούσαν τα ομοσπονδιακά πρότυπα εκπομπών καυσαερίων. Από πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανακοινώσει ποινικές διώξεις για τρεις υπαλλήλους της Stellantis ενώ η έρευνα αφορούσε περίπου 100.000 pickup tracks μάρκας RAM με πετρελαιοκινητήρες V6 καθώς και SUVs μάρκας Jeep που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ .

Ο συμβιβασμός έρχεται πέντε χρόνια αφότου η Volkswagen ομολόγησε την ενοχή της για το πασίγνωστο πλέον σκάνδαλο εκπομπών ρύπων. Εξαιτίας του «Dieselgate», όπως ονομάστηκε, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα από $20 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και διακανονισμούς επειδή είχε εγκαταστήσει ένα ειδικό παράνομο λογισμικό σχεδιασμένο να εξαπατά τις δοκιμές εκπομπών ρύπων από τους Κυβερνητικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έκτοτε, οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων και των βενζινοκίνητων οχημάτων έχουν πέσει κατακόρυφα στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

  • Like 2