Η εταιρία δηλώνει πλέον ότι η μετάβαση δεν θα έχει ολοκληρωθεί  πλήρως έως το 2030

Η Μercedes-Benz υπαναχωρεί σε σχέση με το αρχικό της σχέδιο να διαθέτει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικά οχήματα από το 2030 και μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο ενθουσιασμός του γερμανικού κολοσσού ως προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον έχει μετριαστεί, στον απόηχο της επιβράδυνσης που καταγράφεται στην αύξηση των πωλήσεων.  

Πριν από μόλις τρία χρόνια, η Mercedes εμφανιζόταν δυναμικά αισιόδοξη ως προς το μέλλον της ηλεκτροκίνησης, δηλώνοντας ότι έως το 2030 θα διέθετε στην αγορά μόνο ηλεκτρικά οχήματα. Τότε, η εταιρία εκτιμούσε πως θα σταματούσε πλήρως την παραγωγή βενζινοκίνητων οχημάτων, χωρίς να παραλείπει, βέβαια, την προϋπόθεση "όπου το επιτρέπουν οι αγορές".

Πλέον, φαίνεται ότι οι αγορές δεν αφήνουν περιθώρια στη Mercedes να ακολουθήσει το αρχικό της σχέδιο. Στην ανακοίνωσή της με την οποία παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα κατά το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, η εταιρία αναφέρει ότι αναμένει μόλις το 50% των συνολικών πωλήσεών της να αφορούν πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες, αισιόδοξες εκτιμήσεις. Τα βενζινοκίνητα και υβριδικά οχήματα θα παραμείνουν κομμάτι του μέλλοντος της εταιρίας για αρκετά χρόνια ακόμη.

"Οι πελάτες και οι συνθήκες της αγοράς θα καθορίσουν το βηματισμό της μετάβασης", αναφέρει στην έκθεσή της η Mercedes. "Η εταιρία σχεδιάζει να είναι σε θέση να καλύπτει διάφορες ανάγκες των καταναλωτών, είτε μέσα από ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα, είτε μέσα από κινητήρες εσωτερικής καύσης, στην πορεία της δεκαετίας του 2030".

Ούτε καν στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων υπερβαίνουν εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αναμένει η Mercedes να μεταβεί στην αποκλειστική διάθεση ηλεκτρικών οχημάτων στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε στο Reuters o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Όλα Καλένιους. "Δεν πρόκειται να είναι στο 100% το 2030, προφανώς...από το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά πιθανότατα και από τη Mercedes επίσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Καλένιους έρχονται να προστεθούν σε εκείνα άλλων στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τα οποία εκφράζονται επιφυλάξεις για την πορεία της ηλεκτροκίνησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, προειδοποίησε νωρίτερα ότι η εταιρία προετοιμάζεται για την καταγραφή σημαντικά χαμηλότερης ανάπτυξης των πωλήσεων μέσα στο 2024, ενώ εταιρίες που διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικά οχήματα, όπως η Rivian και η Lucid, ανέφεραν ότι αναμένουν τα επίπεδα παραγωγής να διατηρηθούν αμετάβλητα φέτος. Άλλες εταιρίες, όπως η GM και η Ford, έχουν αναβάλει την κατασκευή εργοστασίων ή έχουν προχωρήσει στη ματαίωση της κυκλοφορίας ορισμένων ηλεκτρικών μοντέλων.

 Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων καταγράφουν σημαντική αύξηση, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώσω επεκτείνονται οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

  • Like 3
  • Haha 14