Σύμφωνα με το αφεντικό της Tesla, Elon Musk, σε 3 χρόνια τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα θα εξοπλίζονται με καλύτερες και οικονομικότερες μπαταρίες.

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια παρουσίασης της Tesla με την ονομασία "Battery day", η οποία κατά γενική ομολογία σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που είχαν προηγηθεί για σημαντικές εξαγγελίες από την εταιρεία με άμεσο αντίκτυπο. Ο CEO της Tesla ανέφερε πως αν και ο σχεδιασμός και η διαδικασία κατασκευής των νέων στοιχείων των μπαταριών δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτές θα κοστίζουν τα μισά χρήματα σε σύγκριση με τις μπαταρίες του σήμερα. Ο Elon Musk περιέγραψε μία νέα γενιά μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα που θα είναι πιο ισχυρές, μεγαλύτερης διάρκειας και θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος. Με την πλήρη παραγωγή να απέχει περίπου 3 χρόνια, ο ίδιος αναφέρει μάλιστα πως τα νέα μεγαλύτερα κυλινδρικά στοιχεία θα παρέχουν πέντε φορές περισσότερη ενέργεια, έξι φορές περισσότερη ισχύ αλλά και 16% μεγαλύτερη αυτονομία.

Για την ώρα δεν έχουμε ένα οικονομικά προσιτό αυτοκίνητο. Σε τρία χρόνια, η Tesla θα παρουσιάσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με κόστος 25.000 δολαρίων. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστούμε σκληρά αλλά για την ώρα πρέπει να μειώσουμε το κόστος των μπαταριών.

Για τη μείωση του κόστους, ο Musk είπε ότι η Tesla ανακυκλώνει μπαταρίες στο Gigafactory στη Νεβάδα ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ανάγκη για κοβάλτιο σχεδόν στο μηδέν, ένα από τα πιο ακριβά υλικά για μπαταρίες. Η εταιρία σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει τα δικά της στοιχεία μπαταριών σε πολλά αυτοματοποιημένα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, αν και για την ώρα όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Elon, η σχεδίαση των νέων μπαταριών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αν και η εταιρία δείχνει να κάνει βήματα μπροστά, η πίεση είναι έντονη από τους επενδυτές. Με τις μετοχές της Tesla να υποχωρούν μετά την πρόβλεψη του Musk για τα 3 χρόνια αναφορικά με τη σχεδίαση της νέας μπαταρίας, οι επενδυτές πλέον αναζητούν αποδεικτικά στοιχεία ότι η Tesla θα μπορούσε να αυξήσει το προβάδισμά της στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης έναντι των αυτοκινητοβιομηχανιών που παράγουν το μεγαλύτερος μέρος των πωλήσεων και των κερδών τους από οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στις αλλαγές της σύνθεσης της μπαταρίας, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν και είναι ακριβότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα. Εκτιμάται ότι η μπαταρία αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του συνολικού κόστους ενός ηλεκτρικού οχήματος. Ερευνητές εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των τιμών, θα πρέπει οι μπαταρίες να κοστίζουν περίπου $100 ανά κιλοβατώρα. Το 2019, οι μπαταρίες της Tesla κόστιζαν $156 ανά kWh, σύμφωνα με την Cairn Energy Research Advisors. Με άλλα λόγια, μία μπαταρία των 90kWh θα κόστιζε έως και $14000.

Εκτός όμως από τις μπαταρίες, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως η Tesla αναμένεται να μπορεί να κατασκευάζει έως και 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα το χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή, φέτος, ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως παρέδωσε 80 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

  • Like 3