Τον περασμένο Απρίλιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε ότι η Tesla θα δώσει προτεραιότητα στη μαζική παραγωγή έναντι του κέρδους, σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ζήτηση και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ανταγωνισμό, με την τολμηρή αυτή τακτική να αποδίδει από ότι φαίνεται καρπούς.

Το Model Y της Tesla ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη σε όλες τις κατηγορίες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε: το ηλεκτρικό SUV ξεπέρασε σε πωλήσεις ακόμη και αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως τα Dacia Sandero και Volkswagen T-Roc, για να κατακτήσει την πρώτη θέση (και για πρώτη φορά στην Ευρώπη για ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ή EV).

Η Tesla πούλησε 138.814 μοντέλα Model Y από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι πωλήσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που είχαν σημειωθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ένα έτος πριν (2022). Η εταιρεία του Elon Musk κατέλαβε επίσης τη δεύτερη θέση με το Model 3. Το Volvo XC40, το VW ID.4 και το VW ID.3 ήρθαν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι επίσης, το μερίδιο της Tesla στην αγορά σημείωση αύξηση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, από το 1,53% στο 2,82% σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Tesla έχει κινηθεί επιθετικά και από τον Ιανουάριο έχει μειώσει τις τιμές στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, γεγονός που έχει αναμφίβολα αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία μείωσε τις τιμές έως και κατά £8.000 λίρες ενώ στη Γερμανία, η μεγαλύτερη μείωση που παρατηρήθηκε έφτασε τα €9.100.

Tesla 2.jpg

"Η αύξηση της διαθεσιμότητας των αυτοκινήτων μετά την έναρξη της τοπικής παραγωγής στη Γερμανία καθώς και οι μειώσεις τιμών, εξηγούν την ταχεία ανάπτυξη της Tesla το τελευταίο διάστημα» σχολίασε ο Felipe Munoz, αναλυτής της Βρετανικής εταιρείας ερευνών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας JATO Dynamics. «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για πολλούς στον κόσμο, η Tesla είναι η μάρκα που αντιπροσωπεύει στην ουσία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την ηλεκτροκίνηση». Στην κατάταξη, βλέπουμε επίσης το Fiat 500e να καταλαμβάνει την έκτη θέση και να απομακρύνεται από τον άμεσο ανταγωνιστή του στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, το Dacia Spring. Το Twingo EV και το Renault Zoe δεν κατάφεραν να μπουν στην πρώτη 20άδα.

Στην κατάταξη των εταιρειών αυτοκινήτων για τον μήνα Ιούνιο, η Tesla βρέθηκε άνετα μπροστά και στη πρώτη θέση με μερίδιο 13,1%, το οποίο είναι αυξημένο κατά 0,7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Μάιο). Η VW κατέλαβε τη δεύτερη θέση με μερίδιο 8,5%, αυξημένο κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα επίσης. Η BMW που βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 7,9% πήρε το προβάδισμα από τη Mercedes-Benz  που είδε το μερίδιο της να μειώνεται στο 7,4%, από το 7,7%. Βεβαίως, η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι το τέλος του έτους. Τέλος, η Volvo βρέθηκε άνετα στην πέμπτη θέση με ποσοστό 6,2% (που εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 6,5% ένα μήνα πριν) με την έκτη Audi (5,3%) και την έβδομη Peugeot (4,7%) να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Tesla 3.jpg

Αν και η Tesla κυριάρχησε στην Ευρωπαϊκή αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο όμιλος VW -στον οποίο ανήκουν οι VW, Audi και Skoda- εξακολουθεί να είναι ο πρώτος στην κατηγορία των ομίλων αυτοκινήτων, με μερίδιο αγοράς 19,9%. Ο Όμιλος Stellantis (14,3%) -μητρική εταιρεία των Fiat, Peugeot, Alfa Romeo και άλλων- βρίσκεται στη δεύτερη θέση με την Tesla στην τρίτη θέση να ακολουθεί από κοντά με ποσοστό 13,1%. Λαμβάνοντας υπόψη πάντως το ταχέως αυξανόμενο μερίδιο αγοράς της tesla, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν την βλέπαμε να κατακτά τη δεύτερη θέση μέσα στο 2ο μισό του 2023. 

  • Like 1