Μπορεί ο Elon Musk να κάνει τολμηρές δηλώσεις κατά καιρούς, ωστόσο η δυνατότητα να παίζεις ΑΑΑ τίτλους παιχνιδιών στην κεντρική κονσόλα ελέγχου των οχημάτων της Tesla, όπως είχε ο ίδιος είχε ισχυριστεί, δεν αποδεικνύεται τελικά μακρινό όνειρο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στην έκθεση Computex 2021, η AMD επιβεβαίωσε ότι η τελευταία γενιά του συστήματος infotainment της Tesla -που έρχεται στα νέα Tesla Model S και Model X- θα αξιοποιεί την ισχύ μίας APU (Μονάδα Επιταχυνόμενης Επεξεργασίας) της AMD. Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιεί τις δυνατότητες ενός επεξεργαστή AMD Ryzen και μίας iGPU τύπου Radeon Vega αρχιτεκτονικής RDNA2.

Η σχετική είδηση επιβεβαιώθηκε από την ίδια την διευθύνουσα σύμβουλο της AMD, Lisa Su κατά τη διάρκεια του keynote της στην έκθεση Computex 2021 λέγοντας ότι τα νέα μοντέλα Tesla «θα διαθέτουν μία AMD Ryzen APU να τροφοδοτεί το σύστημα infotainment όμως δεν θα διαθέτουν μόνο μία AMD Ryzen APU, αλλά και μία ανεξάρτητη κάρτα γραφικών RDNA2 που θα ενεργοποιείται όταν «τρέχουν» παιχνίδια AAA». 

Παλαιότερα, ο leaker Patrick Shur είχε αναφερθεί στην πιθανότητα το σύστημα infotainment της Tesla να αξιοποιεί την ισχύ μίας AMD Navi 23 GPU καθώς ο ισχυρισμός του βασιζόταν σε έγγραφα που διέρρευσαν.

Κανείς δεν ισχυρίζεται βεβαίως ότι το σύστημα infotainment της Tesla θα «ανταγωνίζεται» το PlayStation 5 από οποιαδήποτε άποψη (π.χ. ισχύ)  ωστόσο και τα δύο συστήματα βασίζονται στην ίδια τεχνολογία της AMD, με τo σύστημα της Tesla να διαθέτει λιγότερους RDNA2 πυρήνες (28 compute units έναντι 36 του PS5) αλλά και λιγότερους stream processors, 1792 σε αριθμό έναντι 2304 στην περίπτωση του PS5. Οι διαφορές λοιπόν δεν είναι και… χαοτικές, οπότε περιμένουμε τους ιδιοκτήτες των νέων Tesla Model S και X να μπορούν να παίξουν παιχνίδια όπως τα Cyberpunk 2077 και Assassin’s Creed Valhalla από την άνεση του… καθίσματος τύπου «bucket» του οχήματος τους. Άραγε θα μπορούν να τα παίξουν και με το… ray tracing ενεργοποιημένο;

Λαμβάνοντας υπόψη μία αγγελία για εργασία στην Tesla μέσω του Twitter, με την Tesla να αναζητά «Linux game developers» για να εργαστούν στην ανάπτυξη λογισμικού για το τελευταίο hardware της εταιρείας, τότε ενδεχομένως να μιλάμε για ένα σύστημα gaming που θα τρέχει παιχνίδια για Linux.

 Οπότε μπορεί να μιλάμε για απόδοση που θα αγγίζει τα 10 teraflops, κάτι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό για ένα σύστημα infotainment, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα Linux ports που έχουμε δει στο Google Stadia -με τα χαμηλότερα των προσδοκιών γραφικά και framerates- τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από την λύση της Tesla. Καλοδεχούμενη όμως (για τους τυχερούς ιδιοκτήτες Tesla)!  

 

  • Confused 1