Το δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα

Δύο άντρες σκοτώθηκαν όταν το Tesla στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε δέντρο και τυλίχτηκε στις φλόγες, βόρεια του Χιούστον, το Σάββατο. Οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως δεν βρισκόταν κανείς στη θέση του οδηγού.

Σύμφωνα με τις αρχές, το Tesla, για το οποίο το μόνο μέχρι στιγμής γνωστό στοιχείο είναι πως επρόκειτο για μοντέλο του 2019, είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και απέτυχε να στρίψει σωστά σε ένα αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας του και να προσκρούσει σε δέντρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού KPRC. Τα δύο θύματα βρέθηκαν στη θέση του συνοδηγού και στο πίσω κάθισμα.

Ο Μαρκ Χέρμαν, αστυνομικός διευθυντής της Κομητείας Χάρις, δήλωσε στη Wall Street Journal πως οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσο ενεργοποιήθηκε ο αερόσακος συνοδηγού. Παράλληλα, εξετάζουν κατά πόσο το σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης ("Αυτόματος Πιλότος") που διέθετε το όχημα ήταν ενεργοποιημένο κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Ο Χέρμαν ανέφερε πως οι μέχρι στιγμής έρευνες συντείνουν στο ότι κανείς δεν οδηγούσε το Tesla όταν συνέβη το δυστύχημα. "Οι προκαταρκτικές μας έρευνες -παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη- δείχνουν πως δεν βρισκόταν κανείς πίσω από το τιμόνι του συγκεκριμένου οχήματος", επισήμανε χαρακτηριστικά. "Είμαστε κατά 99,9% βέβαιοι".

Το Tesla φλεγόταν επί ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KPRC, με τις αρχές να χρησιμοποιούν περισσότερα από 145.000 λίτρα νερού προκειμένου να κατασβέσουν τη φωτιά, καθώς οι μπαταρίες του αυτοκινήτου διαρκώς αναφλέγονταν. Μάλιστα, οι αρχές επικοινώνησαν και με την Tesla, προκειμένου να ρωτήσουν στελέχη της εταιρίας πώς να σβήσουν τη φωτιά που τροφοδοτούσαν οι μπαταρίες.

Το δυστύχημα αυτό έρχεται να υπενθυμίσει τους υφιστάμενους περιορισμούς στο σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης της Tesla, ένα σύστημα το οποίο έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής σύγχυση ως προς τις ακριβείς δυνατότητές του.

Στη σελίδα υποστήριξης που υπάρχει στον ιστότοπο της Tesla με πληροφορίες για το σύστημα αυτό -το οποίο προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, Αυτόματου Πιλότου και Πλήρους Αυτο-οδήγησης- η Tesla διευκρινίζει πως τα αυτοκίνητά της δεν είναι πλήρως αυτόνομα. Μάλιστα, η Tesla επισημαίνει πως και οι δύο εκδόσεις του συστήματος απαιτούν την "ενεργή εποπτεία" του οδηγού.

"Ο Αυτόματος Πιλότος και η Δυνατότητα Πλήρους Αυτο-οδήγησης προορίζονται προς χρήση με τη συμμετοχή ενός απόλυτα προσεκτικού οδηγού, ο οποίος διατηρεί τα χέρια του πάνω στο τιμόνι και είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή", αναφέρει η Tesla στη σελίδα υποστήριξης. "Παρότι τα στοιχεία αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να καταστούν ικανότερα στην πορεία, οι δυνατότητες που είναι ενεργές στην παρούσα φάση δεν καθιστούν το όχημα αυτόνομο". Σε άλλα βίντεο από κατόχους Tesla μοντέλων που έχουν δημοσιευθεί στα social media τονίζεται το γεγονός ότι το αυτοκίνητο δεν είναι δυνατό να κινείται ακόμα και με το σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης ενεργοποιημένο, αν δεν κάθεται κάποιος στη θέση του οδηγού. Επιπλέον με νεότερο tweet του, ο Musk σημειώνει ότι με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Tesla, το συγκεκριμένο σύστημα του Αυτόματου Πιλότου δεν ήταν ενεργοποιημένο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη, από τη στιγμή που το σύστημα περιγράφεται με όρους όπως "Πλήρης Αυτο-οδήγηση", έχει κυριαρχήσει ήδη η εσφαλμένη εντύπωση πως τα αυτοκίνητα της Tesla είναι ικανά να προβαίνουν σε πλήρως αυτόνομες ενέργειες και ότι ο οδηγός θα μπορούσε αν ήθελε να κοιμηθεί, να αλλάξει θέση ή να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι για παρατεταμένο διάστημα. Το 2018, η αστυνομία σταμάτησε άντρα ο οποίος επέβαινε σε ένα Tesla Model S και είχε εντοπιστεί να κοιμάται στη θέση του οδηγού, με τον αυτόματο πιλότο ενεργοποιημένο. Το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 110 χιλιομέτρων την ώρα. 

Την ίδια χρονιά, ο οδηγός ενός Tesla Model S που είχε τον Αυτόματο Πιλότο ενεργοποιημένο προσέκρουσε πάνω σε ένα άδειο Ford Fiesta. Ο οδηγός, ο οποίος ομολόγησε πως κοίταζε το κινητό του την ώρα της πρόσκρουσης, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Tesla, ισχυριζόμενος πως η εταιρία τον παραπλάνησε και τον έκανε να πιστέψει πως το αυτοκίνητο μπορούσε να λειτουργήσει "με ελάχιστες παρεμβάσεις και επιτήρηση".

Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Η Διεύθυνση Τροχαίας Ασφαλείας Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA), αρμόδια ελεγκτική αρχεία για την ασφάλεια των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους, στις αρχές του 2020 είχε 14 εκκρεμείς έρευνες που αφορούσαν αυτοκίνητα Tesla τα οποία είχαν εμπλακεί σε τροχαία ενώ ελέγχονταν από το σύστημα Αυτόματου Πιλότου.

Εντωμεταξύ, οι επικριτές της Tesla υποστηρίζουν πως η εταιρία δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα ώστε να αποτρέψει τους οδηγούς των οχημάτων της από το να βασίζονται υπερβολικά στα συστήματα Αυτόματου Πιλότου ή από το να τα χρησιμοποιούν κατά τρόπο λανθασμένο. Η NHTSA δεν έχει προβλέψει συγκεκριμένους κανόνες που να ορίζουν με ποιον τρόπο είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να ελέγχουν κατά πόσο ο οδηγός έχει την προσοχή του στραμμένη στο δρόμο και τα όργανα του αυτοκινήτου.