Ένας από τους χαρακτήρες-ορόσημα της διαδικτυακής εποχής, το "@" , έχει τις ρίζες του, όσο απίστευτο και αν ακούγεται πίσω στον 15ο και 16ο αιώνα καθώς μαρτυρείται ακόμη και σε ορισμένους παπυρους της εποχής του Βυζαντίου.

Σαν σήμερα όμως, στις 5 Μαΐου του 1536, ήταν η ημέρα κατά την οποία έγινε μια από τις πρώτες καταγραφές του εν λόγω συμβόλου για εμπορική χρήση, καθώς χρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο ενός εμπόρου από τη Φλωρεντία, με τη μορφή μονάδας μέτρησης όγκου που αντιστοιχούσε σε έναν “αμφορέα“. Ο εν λόγω έμπορος, για συντομία, αντικατέστησε τη λέξη “αμφορέας” με το σύμβολο “@”.

 

Ο έμπορος αυτός, ο Francesco Lapi, στη επιστολή που έστειλε από τη Σεβίλλη στη Ρώμη περιέγραφε την άφιξη τριών ισπανικών πλοίων με θησαυρούς από την λατινική Αμερική, ενώ αργότερα, κυρίως από τα τέλη του 16ου αιώνα και μετά, η χρήση του έγινε ακόμη πιο συχνή στις εμπορικές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης.

Μάλιστα από τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα τοποθετήθηκε και σε ορισμένα μοντέλα γραφομηχανών.

 

Η σημερινή του χρήση προτάθηκε μέσα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, για την ακρίβεια το 1971 και φυσικά πέρα από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας χρησιμοποιείται και σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού.

 

Στην χώρα μας το "@" πολύ συχνά αποκαλείται και "παπάκι", αν και η προέλευση του εν λόγω χαρακτηρισμού δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο σε διάφορες περιοχές ανα τον κόσμο οι χρήστες του διαδικτύου του έχου αποδώσει διάφορα άλλα παρόμοια "υποκοριστικά".

 

Link.png Site: Guardian