Στόχος είναι να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην παραγωγή ημιαγωγών.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να επενδύσει κεφάλαια τα οποία αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ως το 2027, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει η ασιατική χώρα να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή ημιαγωγών αιχμής.

Η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον ποσό ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση των εταιριών παραγωγής ημιαγωγών για χρήση στην τεχνητή νοημοσύνη, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Νότια Κορέα επιχειρεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία, που επίσης στηρίζουν δυναμικά την ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων στον τομέα των ημιαγωγών, μέσα στην επικράτειά τους.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό θεμέλιο της εξωστρεφούς, εξαγωγικής οικονομίας της Νότιας Κορέας. Το Μάρτιο, οι εξαγωγές αυτές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, αντιστοιχώντας σε πωλήσεις 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αλλιώς το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών που επιτυγχάνει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

"Ο τρέχων ανταγωνισμός στους ημιαγωγούς συνιστά βιομηχανικό πόλεμο μεταξύ των εθνών", δήλωσε ο Γιουν, απευθυνόμενος σε πολιτικά και βιομηχανικά στελέχη, την περασμένη εβδομάδα.

Μέσα από τον προϋπολογισμό αυτών των επενδύσεων και του αντίστοιχου επενδυτικού ταμείου, η Νότια Κορέα σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά την έρευνα και την ανάπτυξη ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως τεχνητές νευρωνικές επεξεργαστικές μονάδες (NPU) καθώς και μνήμες επόμενης γενιάς, όπως ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές σκοπεύουν επίσης να προωθήσουν την ανάπτυξη επόμενης γενιάς μοντέλων γενικής τεχνητής νοημοσύνης (AGI) αλλά και τεχνολογίες ασφαλείας, που υπερβαίνουν τα υφιστάμενα μοντέλα.

Ο στόχος που έθεσε ο Γιουν είναι να καταλάβει η Νότια Κορέα θέση μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να εξασφαλίσει μερίδιο της τάξης του 10% ή και περισσότερο στη διεθνή αγορά ημιαγωγών, έως το 2030. Παράλληλα, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος επισήμανε πως ο αντίκτυπος του πρόσφατου ισχυρού σεισμού στην Ταϊβάν, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά ημιαγωγών, είναι περιορισμένος σε ό,τι αφορά τις εταιρίες της Νότιας Κορέας μέχρι στιγμής, όμως ζήτησε να υπάρξει διεξοδική προετοιμασία, για το ενδεχόμενο να καταγραφούν αβεβαιότητες ως προς το μελλοντικό εφοδιασμό της αγοράς.

  • Like 3