Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας Financial Times, η Κίνα απαγόρευσε τη χρήση των επεξεργαστών σχεδίασης Intel και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές και διακομιστές.

Η απόφαση, η οποία αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της εξάρτησης της Κίνας από την ξένη τεχνολογία και στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών, αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας και στις γεωπολιτικές σχέσεις.

Η Κινέζικη κυβέρνηση έδωσε εντολή σε προμηθευτές ηλεκτρονικών υπολογιστών να έχουν αντικαταστήσει τις ξένης προέλευσης κεντρικές μονάδες επεξεργασίας με εγχώριες εναλλακτικές λύσεις σε όλους τους κυβερνητικούς υπολογιστές εντός δύο ετών.

Η οδηγία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Κινεζικής κυβέρνησης που επιδιώκει να επιτύχει αυτάρκεια σε κρίσιμες τεχνολογίες και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να αποδειχτεί ευάλωτη σε ενδεχόμενες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού ή σε γεωπολιτικές εντάσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο, πως η απαγόρευση των επεξεργαστών των Intel και AMD θα επηρεάσει σημαντικά τις δύο εταιρείες, καθώς η Κίνα αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τα προϊόντα και τα κέρδη τους.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη κίνηση ενδέχεται να αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για τις Κινέζικες εταιρείες σχεδίασης και κατασκευής ημιαγωγών, όπως είναι οι Loongson και Sunway, να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους και να επιταχύνουν την ανάπτυξη των τεχνολογιών chip επόμενης γενιάς. Μειώνοντας την εξάρτησή της από την ξένη τεχνολογία, η Κίνα στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο και να μετριάσει τους κινδύνους που συνδέονται με πιθανές κυρώσεις ή περιορισμούς στις εξαγωγές.

Καθώς η Κίνα πιέζει για αυτάρκεια στους ημιαγωγούς, ο παγκόσμιος τεχνολογικός κλάδος θα βιώσει πιθανότατα μία σημαντική αλλαγή στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξημένο ανταγωνισμό από τους Κινέζους κατασκευαστές. Η εξέλιξη αυτή μπορεί επίσης να ωθήσει άλλες χώρες να επανεκτιμήσουν την εξάρτηση τους από την ξένη τεχνολογία και να επενδύσουν σε εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια πιο κατακερματισμένη και ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά τεχνολογίας.

 

  • Like 6
  • Thanks 2
  • Haha 12