Αν και οι περισσότεροι χρήστες σήμερα διαθέτουν μητρικές με υποδοχές PCIe 3.0 και PCIe 4.0 και οι μητρικές με PCIe 5.0 βρίσκονται στην αγορά από τις 27 Οκτωβρίου του 2021, η κοινοπραξία PCI-SIG ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε τις προδιαγραφές του νέου πρότυπου PCIe 6.0.

Το νέο πρότυπο PCIe 6.0 διπλασιάζει το bandwidth σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά PCIe 5.0 διατηρώντας τη συμβατότητα του (backwards compatible) με τις προηγούμενες εκδόσεις του προτύπου.

Τα βασικά οφέλη της νέας έκδοσης του προτύπου PCIe 6.0 είναι ότι διπλασιάζει τον ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων στα 64GT/s και διπλασιάζει το μέγιστο bandwidth στα 256GB/s -π.χ. σε μία υποδοχή κάρτας γραφικών με x16 lanes- σε σύγκριση με το PCIe 5.0. Άλλα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τα Pulse Amplitude Modulation με τέσσερα επίπεδα (PAM4), Lightweight Forward Error Correct (FEC), Cyclic Redundancy Check (CRC) και Flow Control Units (Flits).

PCIe6_2.jpg

Σύμφωνα με το PCI-SIG, το χαρακτηριστικό PAM4 είναι που επιτρέπει να φτάσει σε τέτοια επίπεδα bandwidth, καθώς διαμορφώνει τα σήματα σε τέσσερα επίπεδα, συσσωρεύοντας δύο bits πληροφορίας σε ένα σειριακό κανάλι στον ίδιο χρόνο. Παρόλα αυτά, το αυξημένο bandwidth οδηγεί σε υψηλότερο ρυθμό σφαλμάτων, τα οποία αναλαμβάνουν να διορθώσουν τα χαρακτηριστικά FEC και CRC.

Όσον αφορά το hardware, βρισκόμαστε ακόμα σε φάση μετάβασης των περισσότερων καρτών γραφικών και των NVMe PCIe M.2 SSDs στο πρότυπο PCIe 4.0 από το πρότυπο PCIe 3.0 με τους κατασκευαστές SSDs να παρουσιάζουν πρόσφατα τα πρώτα προϊόντα που είναι συμβατά με το πρότυπο PCIe 5.0 και τους κατασκευαστές καρτών γραφικών να αναμένεται να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα τους αργότερα φέτος.  

 

  • Like 5