Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Gartner, οι αποστολές υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο "γνώρισαν" ανάπτυξη από έτος-σε-έτος για πρώτη φορά από το 2012.

Οι αποστολές ανήλθαν σε 62,1 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2017. Στην έκθεση της, η Gartner αναφέρει ότι η αγορά «γνώρισε κάποια ανάπτυξη συγκριτικά με πέρυσι», ωστόσο προτίμησε να κρατήσει επιφυλακτική στάση αποφεύγοντας τις δηλώσεις περί ανάκαμψης της αγοράς των υπολογιστών κ.λπ.

Και οι πέντε κορυφαίες εταιρείες κατασκευής και πώλησης υπολογιστών γνώρισαν ανάπτυξη, με τη Lenovo να γνωρίζει τη μεγαλύτερη αύξηση με 10,5% - αν και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και στην εξαγορά του 51% της Fujitsu Client Computing Limited. Η HP επίσης γνώρισε αύξηση 6,1%, η Dell περίπου 9,5%, η Apple γνώρισε αύξηση 3% και η Acer περίπου 3,1%. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται σε μία βιομηχανία που εδώ και χρόνια είχε παραμείνει στάσιμη. Να αναφέρουμε ότι από την έκθεση της Gartner εξαιρέθηκαν τα Chromebooks. Οι πωλητές υπολογιστών γνώρισαν ανάπτυξη χωρίς τη βοήθεια των Chromebooks, κάτι που είναι καλό σημάδι.

Η Gartner θεωρεί ως πηγή της αυξημένης ζήτησης, την αγορά των επαγγελματιών και τις επιχειρήσεις αφού όπως επισημαίνει, η αγορά των καταναλωτικών προϊόντων εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία καθώς οι καταναλωτές αυξάνουν τη χρήση smartphones και άλλων φορητών συσκευών. Ωστόσο, η ανάπτυξη στον επιχειρηματικό τομέα δεν θα διαρκέσει κατά πάσα πιθανότητα όπως υποστηρίζει.

"Στον επιχειρηματικό τομέα, η αύξηση που παρατηρείτε στην αγορά των υπολογιστών θα εξασθενίσει σε δύο χρόνια...". "Οι εταιρείες υπολογιστών θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να διατηρήσουν την ανάπτυξη στην επιχειρηματική αγορά καθώς ο κύκλος αναβάθμισης των Windows 10 φτάνει στο τέλος του".

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν πιθανότατα να έχουν κοντά τους έναν υπολογιστή, αλλά επειδή ο ιστός είναι η νέα επιφάνεια εργασίας, ο κύκλος αναβάθμισης για τον casual user θα συνεχίσει να γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Για τους περισσότερους ανθρώπους από ότι φαίνεται είναι αρκετό να υπάρχει στο σπίτι ένας υπολογιστής που να μπορεί να τρέξει τον Firefox, τον Chrome ή κάποιον άλλον browser.

TechCrunch

  • Like 2