Σύμφωνα με το BBC, η Βρετανική κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων με τα οποία όποιος δέχεται λεκτική επίθεση σε μια ιστοσελίδα, θα έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιος είναι πίσω από αυτά χωρίς την ανάγκη δαπανηρών νομικών εξόδων.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανίδα Nicola Brookes υποχρέωσε με δικαστική απόφαση το Facebook να αναγνωρίσει τους χρήστες που την παρενοχλούσαν χαρακτηρίζοντας την παιδεραστή και έμπορο ναρκωτικών. Αν και αρχικά αντίθετο, το Facebook υποχρεώθηκε στην αποκάλυψη των IP διευθύνσεων των συγκεκριμένων μελών ή αλλιώς trolls όπως συνηθίζεται να λέγονται στο Διαδίκτυο.

 

Πρόθεση της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο και να καταστήσει την σχετική διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα και δαπανηρή. Υποστηριχτές της προστασίας προσωπικών δεδομένων εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τα νέα μέτρα που μπορούν να αποκαλύπτουν προσωπικές λεπτομέρειες των χρηστών σε ένα ευρύτερο φάσμα περιπτώσεων όπου καταχρηστικές δηλώσεις κακόβουλων μηνυμάτων θα γίνονται με μόνη πρόθεση την αφαίρεση των μηνυμάτων.

 

facebook-website-screenshot.jpg

 

Με βάση την τωρινή νομοθεσία, κάθε δυσφημιστικό άρθρο ή μήνυμα μπορεί να θεωρείται ξεχωριστό αδίκημα, με τους διαχειριστές ιστοσελίδων να θεωρούνται υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα τους όπως δηλώνει ο Ken Clark, Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανικής κυβέρνησης. Στις ίδιες δηλώσεις ο Ken Clark αναφέρει ότι οι διαχειριστές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν το αναφερθέν μήνυμα είναι πράγματι δυσφημιστικό και μόλις υπάρξει καταγγελία αφαιρούν αμέσως το σχετικό μήνυμα για να μην έρθουν αντιμέτωποι με μια καταγγελία. "Η προτεινόμενη προσέγγισή προστατεύει τους υπευθύνους μιας ιστοσελίδας από τη στιγμή που παρέχουν τις πληροφορίες που ζητηθούν από τον καταγγέλλοντα δίνοντας ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες και ισχυρισμούς που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο χωρίς φόβο τιμωρίας."

 

Η οργάνωση Privacy International η οποία διεξάγει εκστρατείες σε διεθνές επίπεδο για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, θίγει το ίδιο θέμα αποκαλύψεων προσωπικών στοιχείων από τους διαχειριστές μιας ιστοσελίδας αμέσως μόλις δεχθούν μια καταγγελία, υπό το φόβο νομικών επιπτώσεων. "Ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου που αναρτάται στο Διαδίκτυο από trolls δεν είναι πραγματικά δυσφημιστικό αλλά μπορεί να αποτελεί παρενόχληση, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ή απλώς δυσάρεστες αλλά καθόλα νόμιμα εκφρασμένες απόψεις."

 

Link.png Site: BBC